Primarii din județ, chemați să aleagă un nou președinte al Asociației ISO MEDIU Brașov


  • Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI ISO MEDIU Brașov, structură asociativă din care fac parte toate primăriile din judeţul şi care se ocupă de gestionarea deşeurilor în judeţul, are, de ieri, un nou președinte.
  • După un mandat început în anul 2017, primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu, nu a mai fost ales pentru încă un mandat de către membrii asociației, noul președinte fiind primarul din Râșnov, Liviu Butnariu.
  • Acesta din urmă a fost propus de către Şerban Todorică, împuternicit să reprezinte administraţia judeţeană la eveniment

Marți, la Casa de Cultură din Făgăraș a avut loc o ședință a Asociației ADI ISO Mediu Brașov, la care au aprticipat 58 de primari din județul Brașov. ADI ISO MEDIU Brașov este o structură care se ocupă cu gestionarea deșeurilor din județul Brașov. Pe ordinea de zi a ședinței s-a aflat și alegerea unui nou președinte al Asociației. Din 2017, mandatul de președinte l-a avut primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu. Acesta a și venit în fața primarilor din județ pentru a le cere un nou vot de încredere. În timpul şedinţei, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică, împuternicit să reprezinte administraţia judeţeană la eveniment, a venit cu o altă propunere pentru funcţia de preşedinte al ADI ISO Mediu: Liviu Butnariu, primarul Râşnovului. Ambele propuneri au fost supuse votului, iar câştigător a fost desemnat Liviu Butnariu cu 31 de voturi, faţă de 17, câte a obţinut Sucaciu.

Tot în şedinţa de ieri, a fost supus aprobării şi un acord de principiu privind includerea depozitului deşeuri Fin-Eco în Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor (SMID). Printre altele, primarul municipiului Făgăraș a declarat că, în ultima perioadă, între el și Consiliul Județean Brașov au existat contradicții cu privire la includerea Fin-Eco în acest amplu proiect.

primar Gheorghe Sucaciu

,,Am avut adunarea generală ADI ISO MEDIU, este o asociație care se ocupă de managementul deșeurilor în județul Brașov. Acum s-a și lămurit cine trebuie să facă acel proiect SMID, de 100 de mlioane de euro. A venit Consiliul Județean și a și prezentat acel proiect. Noi, ca și asociație, suntem cei care vom aproba toată infrastructura. În ultima perioadă, între mine, ca și președinte, și Consiliul Județean, au apărut contradicții cu privire la includerea gropii private de la Brașov Fin-Eco în proiectul acesta. Le-am spus colegilor că nu este legal,  în momentul de față construiesc condiții artificiale pentru a lua fonduri europene. Trebuie făcut un audit al acelei firme, pentru a-l include în proiect și, așa cum a și declarat Șerban Tudorică, acum a venit să shcimbe conducerea pentru că nu am fost de acord cu ei. Mașina de vot a Consiliului Județean a funcționat. Deputatul Dumitru Flucuș, împreună cu consilierii județeni, a venit și i-a ținut pe toți primarii PNL din scurt. I-a obligat să voteze într-un anumit fel, iar votul a fost în favoarea contracandidatului meu, primarul din Râșnov. În toată această perioadă, cât am fost președinte al ADI ISO MEDIU, împreună cu consiliul director, mi-am făcut treaba, am prezentat raportul de specialitate, am făcut și descărcarea de gestiune. Le  urez succes noului președinte și noului consiliu director. Ceea ce ne dorim cu toții este ca acest proiect să fie realizat, aceste fonduri să fie atrase de Consiliul Județean, fiind cel mai important proiect din județul Brașov. Iar noi, primarii, cei care ne ocupăm de gestionarea deșeurilor, să avem infrastructura necesară pentru a le gestiona așa cum trebuie, cu un serviciu corespunzător  și cu un preț suportabil  de cetățean”, a declarat primarul municipiului Făgăraș, Gheorghe Sucaciu.

De asemenea, spune acesta, o altă contradiție apărută între primarul Gheorghe Sucaciu și Consiliul Județean a fost vizavi de locația care trebuie pusă la dispoziție pentru a realiza infrastructura din acest proiect în zona Țării Făgărașului și zona Victoria. Sucaciu a declarat că este pusă la dispoziție o altă locație pentru o viitoare stație de transfer, tocmai pentru a nu crea un mare disconfort făgărășenilor.

,,Acea locație de care discutăm, în perioada 1010 – 2014, a fost dată în administrarea Consiliului Județean pentru proiectul care s-ar fi depus pentru finanțare în exercițiul financiar trecut și a rămas  în administrarea Consiliului Județean. Această locație este lângă târgul de animale, pe drumul Hurezului. Eu le-am explicat că, în zona respectivă, de pe strada Octavian Paler până la Șoseaua Combinatului și Șoseaua Hurezului avem proiecte europene și investiții de modernizare a infrastructurii, iar locația respectivă nu va putea fi folosită pentru infrastrutura de management a deșeurilor, adică o stație de transfer sau o stație de sortare și un TMB de neutralizare a gunoiului din toată Țara Făgărașului. Într-o perioadă de 10 ani s-a modificat viziunea și am accesat fonduri europene pentru a moderniza acea zonă. Le-am pus la dispoziție ca zonă unde să pună infrastructura pentru acest management al deșeurilor interiorul incintei Combinatului, tocmai să nu stricăm o zonă care poate fi folosită în alt scop. Sper ca pe viitor să se țină cont de acest lucru și să facă acel studiu de management pe care trebuie să îl facă în incinta Combinatului și să achiziționeze de la administratorul judiciar suprafața de care au nevoie. Altfel, nouă, făgărășenilor, o să ni se creeze un disconfort, aducând tot gunoiul din Țara Făgărașului și zona Victoria în locația pe care ei, în momentul de față, o au în administrare, dată de fostul primar PNL, Sorin Mânduc”, a mai declarat primarul Sucaciu.

Şerban Todorică, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Şerban Todorică, a declarat că nimeni nu este de neînlocuit și că noul președinte ADI ISO MEDIU, Liviu Butnariu, care nici nu a fost prezent la ședință, este un om capabil să ducă acest proiect, SMID, la bun sfârșit.

,,Nimeni nu este de neînlocuit. Democrația înseamnă voturi, cei aleși trebuie să ne conducă frumos și elegant. În ceea ce privește votul de astăzi, dorința a fost de a schimba conducerea acestui ISO MEDIU. Nu sunt acuzații aduse fostului președinte, priamrul Gheorghe Sucaciu. Însă, acest proiect, SMID, este un proiect mare, serios, și care necesită o anumită abordare. De exemplu, să nu deformezi realitatea, lucru pe care a încercat să îl facă astăzi Sucaciu, să nu deformezi și să nu forțezi. Democrația este un lucru curat și corect. La un moment dat, ar fi existat riscul ca această investiție să nu iasă. Probabil că este și orgoliu, lipsă de experiență. Cert este că am avut neoie de schimbare, ca acest proiect să se întâmple. Făgărașul este un beneficiar foarte important al acestui proiect. Mare parte din investiții vor fi realizate aici. Îmi este greu să spun că cineva de aici și-a dorit să încurce proiectul. Este bine să îi respectăm pe lideri, însă atunci când greșesc să le spunem prietenește că este bine să mai lase locul și altuia. Noi am fixat ședința AGA în urmă cu două luni, la propunerea domnului primar Gheorghe Sucaciu, pe data de 15 aprilie. Liviu Butnariu și-a luat concediu. În loc să convoace AGA pe 15 aprilie, Gheorghe Sucaciu a convocat consiliul director, iar pe noi ne-a anunțat că va convoca ședința AGA de abia în 20. Liviu Butnariu este un primar bun, a fost directorul unei societăți care se ocupa de deșeuri, este un om serios, are performanță și este mai aplicat pe acest program. Sper că vom colabora bine și cu domnul Sucaciu”, a declarat vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, Șerban Todorică.

Acordul de principiu privind includerea depozitului deşeuri Fin-Eco în Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor (SMID) a fost votat de către primarii prezenți la ședință. După lungi discuții, au fost supuse votului două variante acordului. Prima variantă a fost să se includă în acordul de principiu menţiunea că acesta este valabil până la construirea unui nou depozit, conform Planului Judeţean de Gestionare a Deşeurilor, şi că va fi realizat un audit la depozitul de deşeuri. Cealaltă variantă supusă aprobării era „fără audit”. La final a fost aprobată varianta „fără audit”. Acordul de principiu se va semna între Consiliul Judeţean, ADI ISO Mediu şi Fin-Eco.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.