Săptămâna trecută consilierul local Cosmin Poparad transmitea un comunicat de presă în care anunța că a depus la Primăria Făgăraș un proiect de hotărâre în care se menționa reducerea taxei de salubritate de la 13 lei, cât este în prezent, la 9,80 lei/lună/persoană. Acesta a argumentat scăderea taxei prin modificarea, prin scădere, a totalului cantității medii estimate, de la 1.181 tone/lună la 630 de tone/lună cât se colectează lunar. „Estimarea eronată a cantității a făcut ca toate costurile din nota de fundamentare privind stabilirea tarifului să fie mai mari, deoarece s-a luat în calcul o cantitate cu 80% mai mare decât în anul 2018 și care a stat la baza tarifului lunar de 13 lei/persoană fizică“, se arată în adresa depusă la Primăria Făgăraș. De asemenea, consilierul local a mai adus în discuție și taxa de salubritate mai mică pe care o plătesc alte primării din Țara Făgărașului față de taxa de salubritate pe care o plătesc făgărășenii.
„Astăzi (nr. 30 august a.c.) am depus la primaria Fagaras un proiect de hotarare pentru scaderea taxei la salubritate, la pretul de 9,80 lei/luna/persoana.Aceasta taxa a fost intens dezbatuta si votata de catre Consiliul Local, in luna ianuarie 2019.La acel moment eu nu faceam parte din Consiliul Local. Am facut cerere de informatii la compania S.C. SALCO SERV S.A., de unde am constatat ca cele prezentate si fundamentarea tarifului de 13 lei/luna/persoana nu s-a realizat in decursul anului 2019. Sper ca acest proiect sa intre in dezbaterea comisiilor de specialitate ale Consiliului Local si sa fie un punct pe ordinea de zi a sedinteti ordinare din luna septembrie 2019“, scrie consilierul local Cosmin Poparad pe facebook.
Un prim răspuns la adresa pe care a depus-o a venit de la primarul Gheorghe Sucaciu. Edilul a declarat, în cadrul unei conferințe de presă organizate luni, 2 septembrie, că nu se poate scădea așa ușor o taxă, dar și că o astfel de inițiativă este deja în proces, o comisie formată în acest sens de către Primăria Făgăraș lucrează deja la o eventuală scădere a taxei de salubrizare. Iar un preț real va fi estimat doar la finalul acestui an, după ce vor fi luate în considerare mai multe aspecte.
„Noi, chiar de la începutul acestui an, după ce am realizat acel Regulament de salubrizare, acea echipă ce a fost constituită pentru a lucra la regulament, monitorizează încontinuu indicatorii de performanță pe care trebuie să îi îndeplinească firma de salubrizare. Ciudat că această adresă apare tocmai în perioada în care echipa desemnată pentru a lucra la acel regulament, nu a primit de la firma de salubrizare toate documentele de care avea nevoie. Și atunci am dat dispoziție chiar de luni, 2 septembrie, echipa să meargă să facă un control și să desemneze persoanele care să îndeplinească acei indicatori. În raportul ce va trebui să îl primesc va trebui să scrie numele angajaților care nu au îndeplinit acei indicatori de care am vorbit. Ca să scazi o taxă de salubritate ai nevoie ca din bugetul de cheltuieli să reduci anumite cheltuieli. Să scazi cheltuieli cu mașinile, cu personalul, dar și să scazi cantitatea de deșeuri depozitată. Iar acest ultim lucru se poate realiza doar colectând selectiv“, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu în cadrul unei conferințe de presă.
Edilul a mai adăugat că acest regulament care merge și pe principiul – plătești cât generezi – a fost adoptat pentru a avea curățenie în oraș. „Noi am avut discuții de-a lungul acestui an ca această taxă specială să scadă vizavi de reducerea de cheltuieli din capitolele menționate anterior (întreținere mașini, personal, deșeuri). Am și făcut o estimare în acest sens, este posibil să avem o scădere de preț de 3 lei față de cât este acum. Nu vreau să vină altcineva și să iasă în față că din cauza unei solicitări (în cazul de față solicitării consilierului Poparad) noi vom iniția un proiect de hotărâre la finalul acestui an. Nu ai cum să stabilești un preț fără să ai toate elementele pe parcursul unui an. Nu poți să iei cantitățile din primele trei luni de iarnă și să le iei ca și reper sau cantitate de deșeuri estimat pe tot anul. Noi deja monitorizăm toate aceste aspecte și avem deja o perspectivă ca la sfârșitul acestui an să reducem anumite cheltuieli de la Salco, astfel să reducem și taxa“, a mai explicat edilul.
În acest sens în perioada următoare se va propune și o reorganizare a societății, aceasta însemnând reduceri, probabil, de personal din birouri. „Să mărești, dacă este necesar, zona de producție și să aduci la un nivel normal zona de birouri. Am și făcut o solicitare în acest sens, să fie redus numărul de personal din birouri, nicidecum numărul de personal din zona de producție“, a mai specificat acesta. Primarul Sucaciu a făcut și acuzații, spunând că multe dintre informațiile scrise în adresa depusă de consilierul Poparad au fost transmise chiar de către unii angajați ai Salco Serv. „Firma de salubritate are ca și acționar unic Consiliul Local. Nu cred că vrea să își asume domnul consilier Cosmin Poparad ca această firmă să intre în insolvență sau faliment din cauza acestor hărțuiri și din cauză că nu le asigură bugetul de venituri pentru a funcționa firma cu cheltuielile pe care le are. Eu cred că ar trebui să se ocupe mai îndeaproape ca firma să își reducă cheltuielile, venind cu aport , capital social sau chiar investiții, pe care noi deja le și facem. În momentul de față suntem în licitație pentru a achiziționa două mașini de ridicat gunoiul și o alta de transport gunoiul menajer. Dacă domnul Poparad crede că așa își aduce capital de imagine, scăzând veniturile societății, el fiind acționar în calitate de consilier local, ca firma să ajungă într-o situație fără scăpare, nu este în regulă. Nu poți să cedezi presiunii politice din cauza obținerii unor voturi. Trebuie ca făgărășeanul să plătească un preț real pentru prestarea acestui serviciu“, mai spune edilul Sucaciu.
La conferința de presă prezentă a fost și Monica Beleaua, director Asociația ISO Mediu Brașov, care a adăugat că prețul la taxa de salubritate ar putea scădea, dacă se îndeplinesc anumite condiții. „Dorința noastră asta a fost de la bun început, să stimulăm colectarea selectivă, astfel încât, la sfârșitul anului să putem să scădem prețul pe serviciul de salubrizare. În funcție de cantitățile care vor rezulta la sfârșitul anului, dacă se dovedește că a fost eficientă colectarea selectivă. Acest ansamblu de cantități trebuie să contrabalanseze valoarea taxei pentru econoia circulară, care, din păcate, din 2020 va fi de 80 lei/persoană, comparativ cu 30 lei cât este în acest an. Tocmai din acest motiv este foarte important ca toți locuitorii să încerce să colecteze selectiv“. Aceasta a mai făcut și o comparație între prețul stabilit de municipiul Făgăraș și unul stabilit de o primărie din Țara Făgărașului. „Cantitatea de deșeuri generată în mediul urban este, în medie, de 0,65 kg/locuitori/zi. Iar în mediul rural este de 0,30 kg/locuitori/zi. Oricum ar fi, efortul pe care îl depune un operator de salubritate în mediul urban este mult mai mare față de efortul pe care depune în mediul rural“, a mai adăugat aceasta.
Până la acest moment colectarea selectivă a dat roade la Făgăraș. „De la informațiile pe care le-am cules de la firma de salubrizare, centrele de colectare aduc un mare spor colectării selective. Dacă la început făgărășenii au fost reticenți, acum cantitățile de deșeuri reciclabile s-au dublat față de cum se aduceau la început“, a declarat Ioana Hârțoagă, consilier Primăria Făgăraș.
Mai mult, mulți dintre făgărășenii care au colectat selectiv și au dus aceste gunoaie la centrele de precolectare și-au recuperat parțial sau în întregime taxa de salubrizare pe un întreg an.
Ne-ai mintit cu buna stiinta de la inceput,primarule, doar ca sa incasezi bani mai multi la buget, si, ca sa patesti AMENDA primita pt depozitarea ilegala a gunoiului. O alta MINCIUNA este aceea ca la sat se arunca mai putin gunoi decat la oras. PINOCHIO de DRAGUS
Tin sa va mentionez ca in Fisele de Fundamentare in baza carora s-au stabilit preturile atat la Fagaras cat si Beclean si Harseni, s-a trecut ca cetateanul genereaza aproximativ o cantitate de 0.125 mc / luna….ceea ce inseamna aproximativ 40 kg gunoi menajer / persoana / luna. Din declaratia de presa a d-nei Monica Beleaua se constata de fapt ca la oras un cetatean genereaza 0.65 kg / zi adica aproximativ 20 kg / luna si in mediul rural un cetatean genereaza 0.30 kg / zi rezultand o cantitate de sproximativ 9 kg / luna……CONCLUZIA…… de ce platim la oras 20 kg/ luna in plus si la sat 31 kg in plus fara ca aceste deseuri sa se regaseasca ca se genereaza….asa cum s-a depus la FIN-ECO jumatate din cantitatea declarata in Fisele de fundamentare pentru justificarea pretului. Ar trebui o expertiza facuta de catre organele competente din care sa se constate costurile reale si cetateanul sa plateasca pretul corect.