Raluca Maria Borta: ,,Măsuri pe repede înainte la final de an”


Startul sărbătorilor de iarnă îl dă, în fiecare an, Sfântul Nicolae, simbolul dărniciei și protectorul copiilor. Cred că majoritatea dintre noi abia așteptăm să îi surprindem pe cei mici, cu cadourile din ghetuțe.

Deși o sărbătoare a bucuriei, mă întristează gândul că sunt părinți care nu își permit cadouri pentru copiii lor sau, poate mai mult, nu își permit să le ofere o masă decentă.

Din nefericire, mulți români se confruntă cu provocări financiare în timpul sărbătorilor, din cauza veniturilor modeste. În ciuda eforturilor lor, costurile ridicate ale produselor alimentare și serviciilor specifice sărbătorilor pun o presiune semnificativă asupra bugetelor, deja strânse.

Guvernul este nevoit să propună cu celeritate măsuri de sprijin și politici fiscale bine gândite, în loc să se rezume la ordonanțe care să plafoneze prețurile la alimente.

România pare să fie guvernată pe termen scurt prin ordonanțe de urgență. Deși se doresc adoptate o serie de măsuri bugetar-fiscale, pentru anul 2024, cei mai mulţi români sunt îngrijorați de lipsa resurselor, de rata inflației, chestiuni pe care actuala guvernare le tratează ca pe niște pretenții puerile, în timp ce își conturează propria agenda pentru viitoarele alegeri.

Fie că vorbim despre un kilogram de carne de porc, cozonac, dulciuri sau lactate, prețurile sunt exorbitante în comparație cu salariile românilor.

De asemenea, scăderea prețurilor la o anumită categorie de alimente, cu valoare nutrițională scăzută, ar putea avea consecințe asupra sănătății publice.

Deși nu sunt împotriva acestor măsuri, ar trebui să avem în vedere faptul că va exista un impact asupra producătorilor și comercianților ce va fi resimțit pe termen lung atât în buzunarele românilor, cât și asupra sănătății lor.

Guvernarea de astăzi nu pare să fie conștientă de aceste realități; sunt complet deconectați de la viața cotidiană a românului de rând.

Încurajez colegii parlamentari să facă o vizită la piață sau la orice magazin, lăsându-și accesorile opulente acasă și să observe atent modul în care oamenii gestionează prețurile alimentelor, poate atunci 100 de lei nu o să li se mai pară suficient pentru un coș cu alimente de bază.

Raluca-Maria BORTA,

Deputat de Brașov

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.