Raportare eronată în privința cazurilor de Covid-19 la Sâmbăta de Sus. Comuna are o rată a infectărilor mult mai mică


Penultima raportare a Direcției de Sănătate Publică Brașov referitoare la incidența cazurilor de cornavirus la nivelul orașelor și comunelor din județ a fost eronată cu privire la comuna Sâmbăta de Sus.

În data de 31 ianuarie, DSP raporta o incidență de 3,02 cazuri la mia de locuitori, caz în care comuna trebuia trecută din nou în scenariul roșu. Menționăm că această comună a avut în trecut o incidență de aproape 13 la mie și a fost plasată chiar și în carantină. Astfel că raportarea care arăta că s-a depășit pragul de 3 cazuri la mie i-a îngrijorat din nou pe locuitori și pe autorități.

Sâmbăta de Sus

Drept urmare, primarul Nicolae Morariu a contactat Instituția Prefectului Județului Brașov pentru a afla numărul real de îmbolnăviri de pe raza comunei. S-a descoperit în cele din urmă că raportarea era eronată și incidența cazurilor era mult mai mică decât cea prezentată.

,,Am luat legătura cu prefectul județului Brasov și cu reprezentanții DSP Brasov, cărora le mulțumesc pentru disponibilitate și înțelegere. In urma verificărilor, s-a constatat ca de fapt raportarea celor de la DSP Brasov către Instituția Prefectului a fost eronata, de fapt doar o persoana este confirmată pozitiv, care este spitalizata și am primit asigurări ca de mâine o sa se remedieze situația. Probabil o sa se emită o noua hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgentă care sa o anuleze pe cea care a intrat in vigoare astăzi”, le-a explicat edilul locuitorilor, pe o rețea de socializare, după ce s-a lămurit situația.
Imediat după constatarea erorii, în tabelul cu incidența pe județul Brașov s-au făcut corecturile. Astfel că această comună a fost trecută cu o incidență de 1,81 cazuri la mia de locuitori (atât pe data de 1 februarie, cât și pe data de 2 februarie).
Marți, 2 februarie, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Brașov a adoptat astăzi Hotărârea nr. 22/2021, care prevede că ,,urmare a actualizării ratei de incidență, la nivelul unității administrativ-teritoriale Sâmbăta de Sus se vor aplica măsurile prevăzute în H.G. nr. 3/12.01.2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României, corespunzătoare ratei de incidență cuprinsă între 1.5 – 3/1000 de locuitori”.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.