Recunoașteți biserica? Este sora geamănă a Catedralei din Făgăraș


Într-un oraș din România mai există o catedrală ca a Făgăraşului. Lăcaşurile de cult sunt gemene, s-au născut din acelaşi proiect, unul la câţiva ani după celălalt.

Biserică Oradea

În Făgăraş are statut de catedrală, în Oradea are statut de biserică.

Dacă treci pe strada Nufărului din Oradea, pentru o clipă ai impresia că ai ajuns la Făgăraş. Pe partea stângă a direcţiei de mers către Deva se înalţă Biserica ,,Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”. Structura este aceeaşi cu a catedralei ,,Sfântul Ioan Botezătorul” din Făgăraş, dar învelişul exterior este ceva mai roşiatic.

Lăcaşul de cult bihorean este în lucru de dinaintea celui de la Făgăraş. Deși nu este finalizat în totalitate, în zilele de sărbătoare se organizează slujbe religioase, începând cu anul 1999.

 

De ce sunt identice

Căile Domnului nu sunt atât de încurcate, precum spune proverbul. Explicaţia pentru bisericile gemene este simplă. Fostul preet protopop al Făgăraşului, pr. Ioan Ciocan, cel care s-a ocupat de ridicarea catedralei la Făgăraş, a făcut publică informaţia, încă de la începutul lucrărilor pe plan local, că proiectul Catedralei de la Făgăraș nu este unic.

Catedrală Făgăraș

Un bihorean, pe nume Ştefan Panaitescu, este responsabil de întocmirea proiectului lăcașurilor de cult. Acesta a lucrat pe vremuri la Făgăraş, ocazie cu care proiectantul a dat şi făgărăşenilor proiectul său conceput inițial pentru Oradea.

Construcţia bsericii din Oradea a început în 1991 şi putem spune că este exemplarul ,,original”. Lucrările la Făgăraş au debutat abia în 1995.

Între cele două construcţii, pe lângă diferenţele estetice şi cromatice, alte mari deosebiri nu există, cu excepţia faptului că lăcaşul de cult făgărăşean este mai înalt cu 2 metri.

Celelalte dimensiuni ale ambelor lăcaşuri de cult sunt identitce și fac trimitere la vârsta lui Isus Hristos: lăţime de 30 de metri, lungime de 33 de metri. Acestea au fost proiectate astfel în mod intenţionat. Activitatea publică a lui Iisus a fost de la vârsta de 30 de ani și până la vârsta de 33 de ani, perioadă în care a făcut minuni şi a schimbat lumea. La 33 de ani a fost răstignit.

(Cristina Cornilă)

 

 







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.