S-a votat! Cât vom plăti în acest an pentru Salco


Consilierii locali au luat, în sfârșit, o decizie cu privire la taxa de salubritate pe care populația Făgărașului trebuie să o plătească. Este vorba despre un preț de 19 lei/persoană/lună, hotărârea fiind luată miercuri seara, în cadrul unei ședințe extraordinare de îndată.

foto: Salut Făgăraș

Consilierii locali au fost convocați miercuri, 16 martie, în cadrul unei ședințe extraordinare de îndată, pentru a vota cuantumul taxei de salubritate pe care făgărășenii trebuie să o plătească. Mai multe ședințe de Consiliu Local și mai multe întâlniri în cadrul Adunării Generale a Acționarilor societății Salco pentru ca, într-un final, consilierii să ajungă la un numitor comun: făgărășenii vor plăti 19 lei/persoană/lună taxa pentru salubritate. Majorarea vine și ca urmare a creșterii combustibilului, a transportului deșeurilor la singurul depozit din județ, dar și a faptului că la Primăria Făgăraș s-au înregistrat mai puțini făgărășeni platnici. De asemenea, scumpirea a venit și ca urmare a creșterii tarifului de depozitare a deșeurilor de la 99,46 lei/tonă la 167,75 lei/tonă, la care se adaugă taxa pentru economia circulară, de 80 lei/tonă. Inevitabil, costurile se resimt în tarifele care le sunt aplicate cetățenilor de către operatorii de salubritate, pentru că altfel nu vor putea funcționa și gunoaiele vor rămâne pe străzi.

Edilul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu, a adus un amendament în cadrul ședinței extraordinare de îndată de aseară, prin care a propus ca taxa să fie mai mică cu 3 lei, spunând că hotărârea luată la nivel județean, în cadrul ședinței Adunării Generale a ISO MEDIU Brașov, de a dubla prețul de depozitare a deșeurilor menajere (această mărire influențând costul pe persoană a taxei cu trei lei) este ilegală. Și asta întrucât nu a avut mandat niciun reprezentant în momentul în care s-a votat acea hotărâre.

,,Eu nu am propus un cuantum, pentru că nu am fost invitat la adunările generale pe care le-au avut consilierii locali și nu am avut toată documentația, pe care firma de salubritate le-a pus-o la dispoziție. Având, însă, Hotărârea Adunării Generale, prin care s-a stabilit acel cuantum, le-am propus ca așa cum au votat în AGA, să voteze și în Consiliul Local. Această taxă de salubritate pentru persoane fizice, dar și pentru persoane juridice, poate fi diminuată prin faptul că la nivel județean, Consiliul Județean, a luat o hotărâre de a dubla prețul de depozitare a deșeurilor menajere, iar această mărire influențează costul pe persoană a taxei cu trei lei. Acea hotărâre a fost luată ilegal, pentru că nu a avut mandat niciun reprezentant în momentul în care s-a votat acea hotărâre. Am propus un amendament prin care Consiliul Local să-l delege pe consilierul local Lucian Cupu să atace acea hotărâre, prin prisma  faptului că doar Partidul Național Liberal de la nivel județean a participat la hotărârea acelei măriri a acelei taxe de depozitare. Dacă Lucian Cupu duce la îndeplinire acea hotărâre și atacă acea hotărâre, taxa de salubritate în Făgăraș se diminuează cu trei lei. Această procedură durează probabil 1 -2 luni iar după ce el el își face datoria pe care i-a încredințat-o Consiliul Local, taxa de salubritate revine la 16 lei, iar reglajul la Taxe si Impozite îl putem face făcând compensările necesare până la finalul anului”, a specificat primarul Gheorghe Sucaciu.

Consilierul local Lucian Cupu a spus că refuză să fie delegat pentru a ataca această hotărâre, într-un final consilierii au votat ca taxa să rămână 19 lei/persoană/lună.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.