Satul făgărăşean în care astăzi s-au mâncat cele mai multe gogoşi


Astăzi, toată suflarea satului Cincu a mâncat gogoşi. În zeci de gospodării din satul făgărăşean s-au gătit, încă de ieri, mii de gogoşi pentru a sărbători cum se cuvine celebrul obicei al lolelor. De 4 ani a înviat la Cincu tradiţia lolelor şi tot de 4 ani în această zi, în care lolele ies pe străzi, în sat se mănâncă gogoşi pe săturate. Mănâncă lolele, mănâncă localnicii, mănâncă turiştii, curioşii, absolut toată lumea care se nimereşte în sat în această zi.

Martin Mertensacker

Potrivit anilor în care încă se mai derula obiceiul (până în anii’90), după ce lolele îşi susţineau programul satiric în centrul satului, de regulă în faţa primăriei, mergeau pe străzi şi se opreau din loc în loc. La fiecare oprire, gospodarii le ieşeau în cale cu gogoşi şi ţuică.

Aşa a fost şi astăzi – 8 ianuarie 2020 – când tot Cincu s-a umplut de aroma delicioasă a gogoşilor. Satul s-a animat, de la copii la bătrâni, care fie au fost în lole, fie le-au privit de pe margine. Cert este că nimeni nu a stat în casă.

,,M-am născut în Germania şi am venit în 1992 în România cu un convoi umanitar. Apoi am dat un telefon în Germania şi am anunţat că nu mă mai duc înapoi. Mi-a plăcut la Cincu şi am vrut să rămân. Înainte de a se opri obiceiul acesta, am mai prins ediţiile din 1992 şi 1993. Saşii care au plecat de aici, de câte ori se întorceau în vacanţe, îşi aduceau aminte de acest obicei şi tot povestind cu ei am zis să reluăm această tradiţie. Aşa am refăcut obiceiul, începând de acum 4 ani. Astăzi, în cadrul lolelor eu am funcţia de Judecător al Nerozilor”, povesteşte Martin Mertensacker, cel care împreună cu Mihai Andrei Gottschling au avut iniţiativa, în anul 2017, de readucere la viaţă a vechiului obicei.

primar Sorin Suciu

,,Obiceiul a fost readus la viaţă în 2017 la iniţiativa unor persoane din Cincu. Primăria comunei a contribuit de-a lungul timpului cu mici sume de bani pentru a se face costumele şi cu punerea căminului cultural la dispoziţie pentru organizarea balului. Eu nu am fost niciodată îmbrăcat în lolă, însă am fost la balul lolelor de fiecare dată. În lole, fiind un obicei săsesc, pe vremuri intrau doar saşi, însă aceştia au plecat, iar acum intră şi români. În Cincu mai există în prezent 36 de saşi dintr-o comunitate care pe vremuri număra 600 de saşi”, a explicat Sorin Suciu, primarul comunei Cincu.

,,Anul acesta am ieşit pe străzi 65 de lole. În alţi ani au fost şi mai mulţi. Ne-am întâlnit azi dimineaţa la gazdă pentru a ne lua fiecare numerele. Pentru că avem măşti pe faţă, nu ne putem da seama cine este sub fiecare mască şi ne identificăm prin numere. Dacă cineva este indisciplinat, este găsit imediat pe baza numărului, iar în anul următor nu mai intră în lole”, a declarat Brighitte Boghian, administratorul Bisericii fortificate din Cincu.

Cristi Tabără

Lolele au fost filmate astăzi de o echipă a Televiziunii Naţionale, de la emisiunea ,,Exclusiv în România”, din care au făcut parte jurnaliştii Cristian Tabără şi Daniel Georgescu.

Măştile, bicele şi costumele lolelor sunt realizate de Uwe Boghian şi Sanda Ţarog, ambii din Cincu.

După ce au mâncat toată ziua gogoşi şi s-au încălzit cu ţuică, lolele vor petrece în această seară la balul de la căminul cultural, care începe la ora 20.00.

Rolul întregului spectacol oferit de lole pe străzile Cincului este să alunge spiritele rele şi iarna.

(Cristina Cornilă)

 







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.