Scrisoare trimisă de la Rupea la Viscri, de un prizonier de război, ajunsă la destinație după 76 de ani


Caz inedit în Braşov. O scrisoare semnată de un prizonier de război a străbătut distanța de 15 kilometri dintre Rupea şi Viscri, prin serviciile companiei române de poștă, în 76 de ani. Cel puţin aşa pare, la o simplă analiză. Reprezentanţii Poştei spun însă că acest lucru este imposibil şi că probabil epistola a fost găsită de cineva întâmplător.

Această epistolă, scrisă în limba germană, a ajuns la adresa destinatarului, în satul brașovean Viscri, abia acum. Destinatarul epistolei era soția unui sas care a fost luat prizonier în Anglia, în Al Doilea Război Mondial. Femeia a murit demult, iar casa în care a trăit aparține acum Fundației Eminescu Trust.

Caroline Fernolend, preşedinte, Fundaţia Eminescu Trust: Mi s-a părut nostim, ciudat, să dureze 76 de ani, până ajunge de la Rupea, la Viscri, care sunt 15 kilometri. Că se vede că din Anglia, până la Rupea a ajuns în 13 zile.

În rândurile scrise cu grijă, expeditorul le povestea soției și mamei lui, rămase la Viscri, că, deși era prizonier de război, lucra la o fermă, în Anglia, și că era tratat bine. Bărbatul îi mai scrie că și-ar fi dorit să se reunească, dar nu au mai reușit. Între timp, bărbatul s-a mutat în Germania și s-a recăsătorit, iar fosta soție a rămas aici.

Caroline Fernolend, preşedinte, Fundaţia Eminescu Trust: Ei au fost unii dintre cei mai bogați oameni din sat. În fiecare lună i-a trimis bani fostei soții.

Reprezentanţii Poştei Române susţin că parcursul scrisorii a fost corect.

Bogdan Florin Năstase, director regional Sucursala Regională Braşov: Sub nicio formă, după semnele pe care le prezintă această scrisoare, nu a fost nici introdusă şi nici nu a călătorit prin sistemul poştal zilele acestea sau de curând.

Cazuri similare au fost și în alte țări. O scrisoare trimisă de un soldat american în 1945, în timp ce era în Germania, a ajuns acasă, în Massachusetts, tot după 76 de ani.

Sursa: TVR

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.