Simpozion în memoria lui Octavian Paler, organizat de biblioteca ce-i poartă numele


octavian paler simpozion (6)Octavian Paler a fost sărbătorit la Făgăraș. Joi, 31 mai, la ora 11.00, la Cetatea Făgăraș, în Turnul Thomory, a fost organizat un simpozion în onoarea scriitorului. Organizator al evenimentului a fost, bineînțeles, Biblioteca Municipală „Octavian Paler“, în parteneriat cu Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Constantin Brâncoveanu“ și Colegiul Național „Radu Negru“.

Printre invitați s-au numărat Daniel Cristea-Enache – critic literar, prof. Ioan Mihali, prof. Liviu Ioani, prof. Nicolae Postolache,, prof. Cornel Teulea, dr. Ruxandra Nazare, de la Biblioteca Județeană George Barițiu, dar și alți invitați de onoare.

Cei care au încântat audiența au fost elevi de la Colegiul Național „Radu Negru“ și de la Liceul Teologic Ortodox „Sfântul Constantin Brâncoveanu“. Aceștia au oferit momente la nai, dar și artă interpretativă vocală.

Instituim azi un timp al rememorării unei creații confesive. Octavian Paler rămâne în conștiința contemporaneității, un spirit luptător, ”intolerant cu intoleranţa, patetic în marginile lucidităţii”. Una dintre caracteristicile operei paleriene, remarcă criticul literar Daniel Cristea-Enache, este asumarea problemelor intelectualității, comunității, ”umanității largi”, devoalate în tonurile înalte ale gravității. In corpusul gândirii, precumpănitoare sunt adevărul şi cunoaşterea. Din paginile cărților, răzbate conştiinţa omului, care dobândeşte dimensiunea pentru sine“, a declarat prof. Viorica Bica, coordonatorul Bibliotecii Municipale ”Octavian Paler”.

Paler este iubit de cititorii din toate generațiile pentru că s-a dedicat problemelor și îndoielilor, întrebărilor și crizelor prin care cu toții trecem. Când scria sau spunea ”eu”, nu o făcea cu vanitate sau cu narcisism, cu egolatrie și dispreț pentru restul lumii. Era un ”eu” generic în care fiecare cititor se regăsea cu experiența sa”, a declarat prof. univ.Daniel Cristea-Enache.

Teama și fascinația, trăite simultan la o lectură din eseurile lui Octavian Paler, înseamnă neliniște în a pătrunde adâncurile unei idei și tentații de a forța limite, căci intrării în misterul cuvântului creator i se arată un mister și mai mare”, a declarat prof. Viorica Pop.

octavian paler simpozion (3)Nu ne-a părăsit de prea mult timp, Octavian Paler și ne este deja tot mai dor de el, îndeosebi nouă, făgărășenilor. Octavian Paler, Emil Cioran, Petre Țuțea, ”personalități accentuate”, sunt posesori ai unei exprimări de maximă concentrare, adesea aforistică, oferind cititorului, un veritabil spectacole de idei, apanajul celor înzestrați cu har”, a declarat și prof. Ionel Mihali.

Autoportret într-o oglindă spartă” este un itinerar spiritual de căutare a rosturilor existentei. Eul rational si eul afectiv definesc personalitatea scriitorului”  (Onuc Nemeș, scriitor).

Caminante. Jurnalul neconvențional parcurge zile fără datări calendaristice, iar aspectele geografice punctate relevant, lasă locul unei aventuri a ideilor pe latura istoriei, mitologiei și a temperamentului localnicilor” (Prof. Liviu Ioani).

Alături de încercările paleriene de a echilibra trecutul cu prezentul, emoţia cu raţiunea, se încadrează, iată, şi viitorul cu vitalitatea iluziei” (Pr. Prof. Dr. Ciprian Bîlbă).

Opera lui Octavian Paler poate fi interpretată și în cheie geografică deoarece dacă încercăm  să-l încadrăm în unul dintre cele douăsprezece arhetipuri  stabilite Carl Gustav Jung, vom constata că Octavian Paler se încadrează într-un tip arhetipal de suflet, cel al exploratorului, care implicit este un iubitor al geografiei” (Prof. N. Postolache)

octavian paler simpozion (4)Însemnările, memoriile, interviurile lui Octavian Paler oferă o sumedenie de mărturii despre ce au însemnat cărțile și bibliotecile pentru cariera și întreg parcursul vieții sale” (Dr. Ruxandra Nazare, Biblioteca Județeană George Barițiu), vicepreședinte ANBPR)

O gară, un peron, o sală de asteptare. Timpul e inghetat. Asteptare… infinita așteptare. Dar ce anume astepta autorul în acea gară? Ce anume așteptăm noi, oamenii, în viața noastră?” (Andrei Savu)

Deșertul pentru totdeauna”. Confesiunea, meditația, planurile temporale și existențiale se întrepătrund în tonuri grave” ( prof. Cornel Teulea, dramaturg, membru Uniunea Scriitorilor)

De asemenea, Ioan Vulcan, corespondent Radio România, a pledat în alocuțiunea sa, pentru ”înveșnicirea” creației literare paleriene.

(prof. Viorica Bica, coordonator Biblioteca Municipală ”Octavian Paler”)
One thought on “Simpozion în memoria lui Octavian Paler, organizat de biblioteca ce-i poartă numele

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.