De Ziua Naţională a României comunităţile locale marchează acest moment prin slujbe de pomenire a eroilor căzuţi în războaie. Acest lucru se întâmplă la miezul zilei şi în comuna Comăna, unde chiar există în sediul de comună un monument închinat eroilor.
,,Astăzi, de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, ne îndreptăm gândurile cu recunoștință către înaintașii noștri, cei care au luptat cu vitejie și sacrificiu pentru a înfăptui Marea Unire de la 1918. Este un moment de sărbătoare, dar și de reflecție, în care cinstim memoria eroilor căzuți pe câmpurile de luptă pentru libertatea și unitatea noastră națională. Fără jertfa și curajul lor, nu am fi avut o țară liberă, demnă și unită. Monumentul Eroilor din comunitatea noastră rămâne simbolul sacrificiului suprem pe care acești oameni l-au făcut pentru noi. Astăzi, aprindem o lumină în sufletele noastre și înălțăm o rugăciune pentru odihna lor veșnică. Fie ca exemplul lor să ne inspire să fim uniți, să ne iubim țara și să contribuim cu toții la bunăstarea comunei și a României. Împreună, prin respect și solidaritate, putem duce mai departe valorile care au stat la baza construirii acestei națiuni”, a declarat primarul Mihai Dragomir.
Astfel, cetăţenii comunei şi autorităţile locale participă astăzi, la ora 12.00, la slujba de pomenire şi vor aduce un omagiu celor care şi-au sacrificat viaţa pentru libertate şi democraţie.
Marea Unire de la Alba Iulia de la 1 decembrie 1918, când Transilvania s-a alăturat Regatului României, a devenit simbolul unității naționale, consacrat oficial în 1990. De atunci această zi a devenit Ziua Naţională a României. Anterior, în perioada 1866 – 1947, Ziua Națională a României a fost sărbătorită pe 10 mai, apoi, între anii 1948 și 1989, pe 23 august.
(Cristina Cornilă)
PUBLICITATE