Slujbă Taizé la Mânăstirea Cisterciană din Cârţa


O slujbă mai puţin obişnuită va avea loc sâmbătă, 5 iunie 2021, la Mânăstirea Cisterciană din Cârţa. Membri ai comunităţii Taizé din România se vor întâlni în acest lăcaş de cult pentru a se ruga împreună. Evenimentul este programat să aibă loc în intervalul orar 16.00 – 17.00.

,,Undeva in Țara Făgărașului, în județul Sibiu, se află ruinele Abației Cisterciene de la Cârța, un monument arhitectonic spectaculos si unic în România. Pe lângă titlul de cea mai estică abație a Ordinului cistercian, aceasta are și meritul de a marca începuturile arhitecturii medievale din regiunea Făgărașului și chiar din Transilvania. Astăzi în cadrul ansamblului fostei abații se află Biserica Evanghelică a comunității locale săsești. Acest tablou încărcat de istorie și povești, ce ne transpune într-un alt timp și spațiu, reprezintă o oază de spiritualitate perfectă pentru o slujbă cu cântece Taize, și ea unică în felul ei, având scopul de a face să răsune zidurile ce dăinuie de sute de ani prin cântul nostru de laudă. Vă invităm cu drag sa participați alături de noi”, este mesajul comunităţii Taizé din România.

Intrarea este liberă pentru toată lumea.

O astfel de slujbă a mai avut loc şi la Biserica Evanghelică din Cincu în data de 23 noiembrie 2019, potrivit administratorului acestui lăcaş de cult, Brighitte Boghian.

 

Ce înseamnă comunitatea Taizé

Comunitatea ecumenică de la Taizé, din estul Franţei, a fost creată de elveţianul Roger Schut, în vârstă de 25 de ani atunci, în 1940, reunind iniţial călugări protestanţi şi catolici.

În prezent, nucleul comunităţii e format din oameni din peste 25 de ţări.

Ideea de bază a comunităţii este de a aduna laolaltă, în rugăciune, toate confesiunile creştine. Fratele Roger îşi dedicase viaţa reconcilierii Bisericilor creştine.

În fiecare an, mii de pelerini din toată lumea, inclusiv din România, mai ales tineri, merg la Taizé pentru un program comun de rugăciune şi schimb de experienţă creştină.

O dată la două luni se traducea în 15 limbi aşa numita ,,scrisoare din Taizé”, un fel de buletin informativ care cuprindea şi meditaţii pe teme creştine scrise de fratele Roger.

Liderul spiritual al acestei comunităţi, ajuns la 90 de ani, a fost ucis de o româncă bolnavă psihic. Femeia care l-a ucis în 2005 pe părintele Roger, liderul spiritual al comunităţii din Taize, Franţa, a fost adusă în 2012 în România şi a fost internată la un spital de psihiatrie din judeţul Iaşi, ea stând înainte într-un centru specializat francez.

Luminiţa Solcan, originară din Iaşi, l-a înjunghiat cu un cuţit, în august 2005, pe preotul francez Roger, chiar în timpul slujbei, în prezenţa a 2.500 de oameni. Aceasta avea atunci vârsta de 36 de ani.

Succesorul părintelui Roger devine Fratele Alois, stareţul de azi al comunităţii.

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.