Soldații francezi de la Cincu se plâng ca niște țânci


Militarii francezi, dislocați la baza de la Cincu, se plâng ca niște țânci în presa din Franța. Condițiile de campare din baza de la Cincu nu par a fi pe placul lor, deși soldații sunt departe de a înfrunta condițiile vitrege pe care le-ar presupune un eventual război.

După vizita de zilele trecute de la Cincu a ministrului Apărării din Franța, presa franceză a scris despre condițiile proaste din baza în care sunt dislocați militarii Franței.

Citând soldați care au vorbit sub protecția anonimatului, presa a relatat despre lipsa apei, mâncarea proastă, prezenta șobolanilor și cazarea în corturi a trupelor.

Mihaela Antoche, corespondentul TVR în Franţa: ,,Site-ul Mediapart titrează că militari francezi din România suferă de foame și de frig și publică mărturii ale militarilor care se plâng de mâncarea insuficientă, de corturile neîncălzite și de condițiile insalubre”.

,,Armata franceză nu are nimic glorios atunci când o vedem la Cincu, cu picioarele în noroi, cu stomacul gol, cu cearcănele până la bărbie, încercând să sperie Rusia cu mijloace defectuoase, camioane blocate (…) şi tancuri care au probleme să treacă prin Carpaţi”. (Sursa: Declaraţia unui militar francez dislocat la Cincu, citat de Mediapart)

Statul Major al Armatei Franceze susține, într-un comunicat pentru Mediapart, că aceste condiții rustice sunt normale la începutul unei operațiuni și dă asigurări că situația se va ameliora.

De altfel, încă din vară, militarii francezi dislocați la Cincu se temeau de momentul în care va veni iarna.

Ministerul Apărării din România a susținut pentru TVR că francezii trebuie să amenajeze baza de la Cincu. ,,Conform procedurilor aliate, responsabilitățile privind camparea, hrănirea efectivelor și asigurarea serviciilor conexe (alimentare cu apă, energie, gestionarea deșeurilor etc) în locația din Cincu, au fost asumate integral de partea franceză”, a explicat MApN. ,,În calitate de națiune-gazdă, partea română a pus la dispoziție toate elementele solicitate până în prezent de reprezentanții armatei franceze și ai celorlalte contingente aliate și va acționa cu promptitudine și pe viitor pentru a oferi asistență și sprijin, conform solicitărilor, în conformitate cu cadrul legislativ național și cu angajamentele care vor fi asumate prin acordul tehnic ce urmează a fi încheiat între partea română și partea franceză”, a adăugat ministerul.

În baza de la Cincu sunt acum aproximativ 750 de militari francezi, dar și soldați belgieni și olandezi.

Grupul de luptă al NATO în România este activ din luna mai în baza de la Cincu și e condus de Franța.

După invazia Rusiei în Ucraina, NATO a decis să trimită în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia grupuri de luptă pentru a întări flancul estic.

Reamintim că joi, 3 noiembrie, Ministrul forțelor armate franceze, Sébastien Lecornu, a efectuat o vizită lal Centrul Național de Instruire Întrunită „Getica” din Cincu (citiți aici).

 

Foto: arhivă (baza de la Cincu)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.