Stewardesă făgărşeană în Madrid: ,,Am făcut un ultim zbor la Buneos Aires să ne aducem colegii din companie acasă, care erau blocaţi în hotel de teama că ar putea avea coronavirus!”


Mirela Nicoleta Nimereală este o făgărăşeancă de 35 de ani care locuieşte în capitala Spaniei. Lucrează ca stewardesă la compania aeriană Iberia, cea mai mare companie aeriană din Spania. De câteva zile stă în casă cu familia, obligatoriu, după ce în Spania numărul morţilor a depăşit cifra de 1.000.

,,Astăzi, la ştirile de la ora 14.00 au fost confirmate peste 600 de decese numai în Madrid. În toată Spania sunt peste 1.000. În situaţia dată, oamenii sunt obligaţi să stea în case. Pentru cei care sunt prinşi fără motiv afară, amenzile sunt cuprinse între 200 şi 3.000 de euro. De o săptămână nu avem voie să ieşim deloc, decât la cumpărături şi câte unul singur. Nu avem voie să mergem câte doi pe stradă. De asemenea, nici în maşină nu pot fi doi oameni în acelaşi timp. Are voie un al doilea pasager numai dacă este bolnav şi numai dacă stă pe bancheta din spate. Măsurile sunt drastice, cozile la supermarketuri sunt kilometrice, oamenii stau la mare distanţă între ei atunci când aşteaptă să intre în magazin”, spune Mirela.

Ultimul zbor al făgărăşencei a fost luni, 16 martie. A zburat la Buenos Aires pentru a aduce colegi de muncă înapoi în Spania, ce erau blocaţi în Argentia, precum şi spanioli care nu mai aveau cu ce veni acasă.

,,Zborul până în Argentina este de 13 ore. Am mers acolo pentru ultima dată să îi aducem pe colegii noştri din companie, care erau blocaţi în hotelul în care au fost cazaţi. Fiind spanoili, erau consideraţi suspecţi de covid-19, aşa că au fost obligaţi să stea izolaţi în camerele de hotel. Primeau mâncare pe timpul zilei într-o pungă lăsată la uşa camerei. Angajaţii hotelului lăsau punga, sunau la uşă şi fugeau înapoi ca să nu intre în contact cu ei. I-am adus înapoi acasă şi, odată cu ei, şi alţi spanioli de toate vârstele, inclusiv copii, care nu se mai puteau întoarce în ţară. În Buneos Aires nu ne-au lăsat să coborâm din avion. Ne-au aşteptat cu poliţia şi cu reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii. Am completat formulare ca să se vadă unde am călătorit în ultima perioadă de timp. În cele din urmă ne-am întors în Spania, după alte 13 ore de zbor. Am stat în contact cu 600 de oameni pe durata cursei. Unii nu purtau mănuşi şi măşti de protecţie. Noi, personalul, am purtat aşa ceva în ultima cursă de luni”, mărturiseşte făgărăşeanca.

Compania Iberia, unde este angajată Mirela Nimereală, făcea regulat zboruri spre SUA, Chile şi Argentina. Toate zborurile s-au anulat, pentru că ţările mai puţin contaminate nu mai vor să primească curse aeriene din Spania. Spania este una dintre cele mai afectate ţări de coronavirus din lume. Acolo lucrează mulţi români, chiar şi mulţi făgărăşeni.

Compania Iberia va suspenda contractele de muncă la toţi angajaţii timp de 3 luni, iar plăţile acestora vor trece în seama statului, care va plăti angajaţilor câte 75% din salariu în această perioadă.

Mirela locuieşte în Madrid cu soţul şi cei 2 copii. Nici unul nu mai iese din casă zilele acestea. Aşa este obligaţia. Dar, şi dacă n-ar fi, teama oamenilor în faţa acestei pandemii este mare.

,,Mama mea locuieşte şi ea în Madrid, stă la două străzi de mine, la o distanţă de 5 minute. Eu nu prezint simptome după zborul de luni, dar cu toate acestea evit să mă duc pe la ea, ca să o protejez”, mărturiseşte Mirela Nimereală.

Făgărăşenii spun că este destul de greu de stat non stop în casă, dar sunt conştienţi de gravitatea situaţiei. Îşi găsesc preocupări care să-i ţină departe de gândul de a vrea aer. De exemplu, Mirela urmează o şcoală de pilotaj, care în această perioadă se face on-line în ceea ce priveşte teoria. Şcoala durează 2 ani, presupune 10 luni de teorie şi 200 de ore de zbot, la capătul cărora se poate obţine licenţa de pilot comercial. Dacă omenirea va trece cu bine peste pandemia acestui secol, o putem nimeri pe Mirela la manşa unui avion cu care ne ducem în concediu. Acum, doar 5% dintre piloţii din lume sunt femei, dar se tinde spre o creştere semnificativă a procentului de femei din avaţie.

(Cristina Cornilă)

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.