Turiști surprinși de avalanșă la peste 2.000 de metri, în zona Vârful Negoiu


În seara zilei de 13 ianuarie 2021, în munții Făgăraș, în zona vf. Negoiu, la o altitudine de cca 2300 m, 2 turiști au fost surprinși de o avalanșă.
Conform primelor date oferite de DSU, unul dintre aceștia a suferit leziuni traumatice la nivelul membrelor inferioare, iar celălalt a reușit să iasă din avalanșă, fără a acuza dureri și fără a avea traumatisme vizibile.

Date fiind condițiile de noapte și zona muntoasă periculoasă, realizarea unei misiuni de intervenție cu un elicopter SMURD, dotat cu troliu nu putea fi realizată în condiții de siguranță, aceasta putând pune în pericol întregul echipaj de la bord. Astfel, o echipă de salvatori montani din cadrul Salvamont Sibiu a plecat pe cale terestră spre locul incidentului“ – a transmis DSU.

În funcție de condițiile meteo și de starea celor două persoane, după o evaluare a echipei de salvatori montani, salvatorii urmau să decidă dacă aceștia vor fi transportați la baza muntelui sau dacă vor rămâne la cabana Negoiu, aflată în apropiere, până dimineață.

Din echipa de prim răspuns au făcut parte 7 salvamontiști, care au fost urmați de o altă echipă de sprijin formată din 5 salvatori.

DSU precizează că traseele turistice superioare cabanelor de pe versantul nordic al munților Făgărașului sunt declarate închise, din cauza riscului de avalanșă.

Șeful DSU a luat legătura cu unul dintre cei doi turiști accidentați în urma avalanșei și i-a asigurat ca echipa de salvatori montani se îndreaptă către ei, fiind pregătiți pentru a le acorda primul ajutor și de a-i transporta într-o zonă de siguranță.

După câteva ore, DSU a transmis că salvatorii montani au reușit să recupereze persoanele accidentate și au coborât cu acestea spre cabana Negoiu, unde au înnoptat, urmând ca în această dimineață turiștii surprinși de avalanșă să fie transportați la bază. Cele două persoane sunt conștiente.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.