Este a doua oară în acest an când acoperișul celei mai frumoase biserici fortificate din zona noastră este în pericol. În 24 februarie niște rafale puternice de vânt au zburat părți din acoperișul navei principale. S-au spart țigle de pe acoperiș, s-au rupt lați, au căzut bucăți mari de tencuială. Mai mulți voluntari au intervenit prompt și au reparat atunci porțiunile la care au ajuns, fără a avea echipament necesar și abilități de alpiniști utilitari.
Însă, ploile din ultimele zile au fost iar un pericol pentru acoperișul monumentului istoric. Infiltrațiile de apă ar fi cauzat în timp probleme iremediabile la infrastructura bisericii.
,,Ieri s-au desfășurat din nou reparații la acoperiș. Au fost patru bărbați voluntari din Cincu să ne ajute, pe unul dintre ei l-a trimis domnul viceprimar. Pe lângă aceștia, l-am avut în mijlocul nostru pe Sebastian Bethge, de la Fundația Biserici Fortificate. Sebastian este un neamț din Berlin stabilit cu familia în România, în comuna Apold de lângă Sighișoara. El este un fel de alpinist utilitar de biserici fortificate. Face acest lucru ca voluntar și, mai mult decât atât, ține seminarii și ateliere despre îngrijirea bisericilor fortificate. El a reușit să acopere găurile de pe acoperișul navei principale, după ce s-a legat cu o coardă și un ham de grinzile din turn și a coborât de acolo până pe navă. Cu totul, turnul are o înălțime de 65 de metri. Sebastian a coborât din încăperea ceasurilor, fiind ținut de coardă de ceilalți voluntari. A primit țiglele pentru a le schimba pe acoperișul navei cu găleata. A fost o misiune extrem de riscantă, mai ales că la un moment dat a început și vântul să bată tare”, a explicat Brighitte Boghian, administratorul lăcașului de cult.
Găurile de pe acoperișul navei principale, aflate pe ambele părți ale navei foarte aproape de coame, au fost ieri reparate, cu ajutorul rezervei de țigle a Bisericii Evanghelice.
În ultimele trei săptămâni acest monument istoric a avut 64 de vizitatori. Odată cu venirea căldurii și trecerea efectelor pandemiei, se așteaptă ca numărul lor să crească simțitor.
Biserica Evanghelică ,,Sfânta Maria” a fost construită vreme de 41 de ani, fiind iniţial romanică. Lăcaşul de cult, terminat în 1241, s-a transformat în biserică evanghelică, după ce Johannes Honterus a adus scrierile lui Martin Luther în Transilvania. Dimensiunile fortificaţiei sunt extrem de generoase: 47,2 m lungime, 19 m înălţime şi 12,7 m înălţime.
Lăcașul de cult este unul dintre cele mai fumoase din salba de biserici fortificate din Transilvania.
În ultimii ani, în măruntaiele acestei biserici au fost descoperite mai multe schelete misterioase.
Citiți mai multe despre Bisrica scheletelor misterioase AICI (click).
Potrivit Fundației Biserici Fortificate, Transilvania are peste 160 de biserici fortificate, a căror istorie începe în epoca medievală. În prezent, mai mult de jumătate dintre ele se află în diverse stadii de degradare
(Cristina Cornilă)