Pentru că avem multe de spus!

.

12.000 puieți de șalău în apele Oltului


repopulare (2)12.000 de puieți de șalău au ajuns astăzi joi, 10 mai, în apele Oltului, în urma unei repopulări cu peșți realizată de AVPS Făgăraș.

Chiar acum facem o repopulare cu puieți de șalău, suntem la Olt. Am adus din Timișoara 12.000 de bucăți, de la o fermă. Este al doilea an în care introducem această specie în zonele recontractate de noi. Procesul de acomodare este unul puțin complex. Puieții sunt aduși în saci cu apă și oxigen, care au o temperatură mai mare decât cea din Olt, de exemplu.  Însă nu putem pune puieții într-o apă mai rece decât cea în care sunt ei obișnuiți. Astfel că facem acest lucru treptat. Trebuie egalizată temperatura. Punem sacii cu totul în apa în care se deversează, lăsăm 10 minute pentru egalizarea temperaturii, iar apoi îi deversăm din sac direct în apa respectivă. O astfel de repopulare am realizat-o și anul trecut, însă nu putem vorbi încă de un succes. Vedem primele rezultate doar după 3 ani. După o repopulare de acest gen, doar 5-10% din totalul puieților supraviețuiesc. Și asta din cauza pericolelor, de la dăunători, la condițiile climatice, la apă, sunt mulți factori la mijloc. Tocmai din acest motiv astfel de acțiuni vor mai continua“, ne-a declarat Sorin Șuler, directorul AVPS Făgăraș. Următoarea repopulare se va face ori în toamna acestui an, ori anul viitor, în primăvară.

În aceste zile este prohibiție a pescuit la toate speciile de peşti, crustacee ori moluşte. Perioada generală de prohibiţie durează 60 de zile, în perioada 7 aprilie – 7 iunie inclusiv şi se referă la toate apele colinare şi de şes ale statului, precizează şeful AVPS Făgăraş, Sorin Şuler. Pescarii mai au acces în aceste două luni doar în bălţile şi lacurile amenajate de proprietarii privaţi.

Repopulările se fac fie în perioada aprilie-mai, fie în septembrie-octombrie. Operaţiunea se face în locurile în care apa e mai liniștiă, spre exemplu în coturi unde apa băltește și nu sunt curenți mari.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *