Pentru că avem multe de spus!

.

15.000 de copaci, plantați în Munții Făgăraș de o româncă emigrată în Marea Britanie!


 • 15.000 de copaci au fost plantați în luna noiembrie în Munții Făgăraș de o româncă stabilită de mulți ani în Marea Britanie!

Nicoleta Cărpinean este din Zalău, însă trăiește de 21 de ani în Anglia. Aceasta a reușit, cu bani strânși de pe urma ultimului ei album „Be One“ să planteze 15.000 de copaci! În primăvară, printr-un proiect-pilot, a reușit să planteze 100 de stejari în satul Cobor, comuna Ticuş, judeţul Braşov. Banii proveneau din donațiile primite pentru albumul ei.

Proiectul ei nu s-a oprit aici, iar românca a lansat ONG-ul „Forests Without Frontiers” – un apel de a readuce la viață pădurile virgine din Transilvania, ce a prins mult mai bine la străini decât în rândul românilor. Nico a reușit să strângă astfel destule fonduri cât să planteze 15.000 de arbori. Acestia au fost plantați în apropierea Lacului Vidraru, printr-un parteneriat de lungă durată încheiat cu Fundația Conservation Carpathia, care a pus la dispoziție 3 hectare de teren, fiind angajaţi şi oameni care locuiesc în localitățile din Munții Făgăraș. Puieții vor fi introduși într-o arie naturală de protecție a pădurilor, Natura 2000, înlocuiți dacă este cazul și îngrijiți până la maturitate.

„Mi-am dat seama de faptul că prezervarea mediului este legată intrinsec de protejarea tradițiilor, instrumentelor și folclorului. Dacă pierdem pădurile, pierdem și comunitățile de acolo, se risipește cultura lor populară. Atât pădurile, cât și tradițiile au nevoie de protecția noastră, a tuturor”, a declarat Nicoleta Cărpineanu, adăugând că nu se va opri aici.

„Este o inițiativă fantastică de a combina natura, conservarea, artele și comunitățile locale. Suntem încântați să lucrăm împreună pe această temă, avem obiective asemănătoare și terenuri pentru a sprijini dezvoltarea proiectului”, a declarat şi Christoph Promberger, director executiv Fundaţia Conservation Carpathia.

Povestea albumului „Be One” a început în Transilvania, unde s-a întâlnit cu mai mulți cântăreți autentici din satele de aici. A decis să se întoarcă, și așa a înregistrat 20 de muzicieni din țară.

„Ideea a fost de a face folclorul românesc, instrumentele și versurile mult mai cunoscute în lume și mai accesibile pieței internaționale. Eu fiind DJ de muzică globală electronică, am vrut să am mai multe piese cu elemente de acasă pe care să le mixez sau să le includ în show-ul meu. Această inspirație a venit din călătoriile mele în lumea întreagă ca DJ, de unde am colecționat muzică de dans cu elemente tradiționale specifice locului. Eu mixez Global Electronic Beats, pe vremuri mixam Balkan Beats, dar acum îmi place să includ elemente din lumea întreagă. Mă consider o persoana globală, cu rădăcini în România”, spune artista.

Sursa: Bună Ziua, Brașov
3 thoughts on “15.000 de copaci, plantați în Munții Făgăraș de o româncă emigrată în Marea Britanie!

 1. Dorodici Laurentiu

  Doar cu mentiunea ca satul Cobor nu este situat in muntii Fagarasului…

  Iar in muntii Fagarasului – nu cresc stejari cat te-ai stradui sa-i plantezi – nu e “etajul” lor de vegetatie

  putina documentare nu strica, mai ales ca publicatia e din ….. Fagaras!

  Reply
 2. Juliana stoica

  Congratulations Nico!, ❤️ ❤️ your initiative is the best lovely woman! I live in United Kingdom too and i like to meet you personally, you are the best with your fabulous project to preserve the forests and Romanian traditions! Good luck in all your projects! 🤗 😘 ❤️

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.