31 de ani de la moartea părintelui Arsenie Boca


Arsenie Boca s-a stins din viaţă în urmă cu 31 de ani, cu puţin timp înainmte de izbucnirea Revoluţiei. Biserica Ortodoxă Română nu l-a trecut încă în rândul sfinţilor, deşi primele demersuri pentru canonizarea lui au fost făcute de mulţi ani.

Arsenie Boca s-a născut în 1910, la Vața de Sus, Hunedoara, și a murit în 1989, Sinaia.

Părinte ieromonah, teolog și artist plastic, a fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, apoi la Mănăstirea Prislop.

A fost unul dintre martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov și dus la Canal, închis de-a lungul timpului la Jilava, București, Timișoara și Oradea.

După prigoană și chinuri după gratii, s-a întors la ceea ce iubea. A urmat pribegia la Bucureşti, unde a fost tot timpul ținut în marginalitate. A lucrat pe post de pictor bisericesc până la pensionarea sa, în 1968, rămânând sub supravegherea continuă a Securității. Din 1968 până în 1984 a pictat biserica de la Drăgănescu, Giurgiu. Din 1969, la Sinaia, și-a avut chiar și chilia și atelierul de pictură, unde s-a retras după anul 1984.

Acolo a închis și ochii, pe 28 noiembrie 1989, la vârsta de 79 de ani. După dorința proprie, a fost înmormântat la mănăstirea Prislop, pe 4 decembrie 1989 prorocind că aici va fi loc de pelerinaj. Maicile care au avut grijă de părinte până când și-a dat duhul mărturisescă părintele s-a stins din cauze naturale și că și-a presimțit finalul din 1988, când și-a luat adio de la credincioșii de la Prislop.

 

Chilia de la Sâmbăta

Părintele Arsenie Boca a început în anul 1943 să construiască o chilie pe Valea Sâmbetei. Astăzi acest loc, aflat la 20 de minute de urcare faţă de Cabana Sâmbăta, a devenit loc de pelerinaj pentru mii de credincioși.

El a reușit cu ajutorul unor localnici să sape o scobitură într-o stâncă, având o înălțime de circa 1,7 metri și o lățime de 80 de centimetri. Nu a terminat de săpat chilia, pentru că a constatat că se infiltrează apa prin pereţii stâncii.

 

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.