31 octombrie 2020: Moșii de toamnă sau Sâmbăta Morților


Ziua „Moşilor de toamnă”, este ziua în care se face pomenirea celor adormiţi, aşa cum îi numeşte Biserica pe cei trecuţi în nefiinţă. “Moşii de toamnă” erau pomeniți în prima sâmbătă din noiembrie în fiecare an, in 2020 aceasta pomenire are loc in data de 31 octombrie. La aceasta data in biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare celor săraci.

Ziua „Moşilor de toamnă”, este ziua în care se face pomenirea celor adormiţi, aşa cum îi numeşte Biserica pe cei trecuţi în nefiinţă. “Moşii de toamnă” erau pomeniți în prima sâmbătă din noiembrie în fiecare an, in 2020 aceasta pomenire are loc in data de 31 octombrie. La aceasta data in biserici au loc slujbe şi se împart pachete cu mâncare celor săraci. Cuvântul “moşi” vine de la “strămoşi”, şi se referă la persoanele trecute la cele veşnice. Cu apelativul “moşi” sunt numiţi nu doar morţii, ci şi principalele sărbători ce le sunt consacrate, precum şi pomenile făcute pentru ei. Din zilele de Moşi amintim: “Moşii de primăvară” (de Măcinici), “Moşii de vară” (sâmbăta dinaintea Rusaliilor), “Moşii de toamnă” (în prima sâmbătă din luna noiembrie), “Moşii de iarnă” (sâmbăta dinaintea Duminicii lăsatului sec de carne).

Tot din tradiţie, până în ziua praznicului Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil în data de 8 noiembrie, fiecare creştin îi comemorează pe cei dragi, rude şi prieteni, plecaţi la viaţa de dincolo. În aceste zile, în cimitire, aducem ofrande la mormintele celor dragi: flori proaspete, aprindem lumânări şi tămâie lângă crucea care veghează somnul celor adormiţi, ne rugăm pentru sufletele celor care au plecat dintre noi şi ne amintim cu drag de momentele frumoase din viaţă petrecute alături de aceştia, scrie Jurnal Spiritual.

,,Bogaţii şi săracii, fără nicio deosebire, se pregătesc, fiecare după puterea sa, cu mese, pachete şi daruri, pentru a le oferi “de sufletul răposatului..”, cu nădejdea că Dumnezeu îi va mai ierta celui adormit din păcatele săvârşite în timpul vieţii cu fapta, cu vorba sau cu gândul. Aceasta deoarece, conform credinţei creştine, cei ce mor împăcaţi cu Dumnezeu şi cu semenii lor se unesc cu Mântuitorul Hristos, primul care a biruit moartea. Spre deosebire de alte religii, în creştinism, şi cei vii şi cei adormiţi (morţi) fac parte din Biserica Lui Hristos. În afara colivei, colacului şi vinului care se sfinţesc şi se împart în biserică, simbol al unităţii euharistice a celor două lumi, au loc o suită de alte ritualuri la cimitir şi acasă, în fiecare familie creştină.’’

Se spune că aşa cum în viaţă au avut nevoie de hrană, acolo, în lumea celor nevăzuţi au nevoie de rugăciunile, lumânările şi pomenile noastre.Tradiţia populară mai spune că, de Moşi, nu trebuie să speli, “ca să nu faci zoaie” şi nici sămunceşti. Se consideră lipsă de respect faţă de cel adormit.


Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.