A murit Ivan Patzaichin. ,,Meritaţi, ca făgărăşeni, toată lauda pentru Cetatea aceasta”, spunea sportivul la prima sa vizită la Făgăraş


De 3 luni, fostul mare sportiv era internat la Spitalul „Elias”, după ce a fost diagnosticat cu o boală incurabilă. Starea lui s-a agravat în ultima lună, iar astăzi a încetat din viață.

Ivan Patzaichin era cvadruplu laureat cu aur la Jocurile Olimpice de vară, unde a câștigat medalii la edițiile din 1968, 1972, 1980 și 1984.

În 2018 şi 2019, sportivul s-a aflat la Făgăraş pentru o competiție de vâslit în canotci de 10+1, parte a campaniei Descoperă Rowmania, organizată în cadrul Art Festin Făgăraș.

Ivan Patzaichin

 

Ivan Patzaichin la ediţia din 2018

,,Mărturisesc că am trecut de atâtea ori prin Făgăraş, dar niciodată nu am avut răgazul să mă opresc să îl vizitez. Până în această primăvară, când am vizitat pentru prima oară Cetatea de aici. Meritaţi, ca făgărăşeni, toată lauda pentru Cetatea aceasta. Acum m-am întors cu concursul ,,Descoperă Rowmania” şi mi-am adus şi familia să vadă Făgăraşul. E aer curat în acest oraş de munte”, spunea Patzaichin, omul Deltei, născut în comuna Mila 23, pentru ,,Salut Făgăraş”, în anul 2018.

Pentru sportiv, oraşul de la poalele Carpaţilor părea atrăgător. De aceea, mărturisea că are în plan să se întoarcă: ,,Mi-am propus să revin la Făgăraş şi să vedem dacă este vreo soluţie să facem o activitate de vâslit pe râul Olt. Am discutat în principiu cu domnul primar despre asta.” S-a întors în 2019, pentru acelaşi concurs de vâslit, iar planul cu o activitatea permanentă de vâslit părea să fie încă în picioare.

Ivan Patzaichin la Făgăraș 

Dar Ivan Patzaichin nu mai este.

 

  • Din 1968, Ivan Patzaichin a participat la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a reușit performanțe impresionante.
  • În 1972, la Jocurile Olimpice de la Munchen, într-o serie de calificări, lui Ivan Patzaichin i se rupe pagaia. Regulamentul preciza că dacă pagaia se rupe în primii 25 de metri, atunci se reia cursa, dar cursa nu s-a oprit.
  • Patzaichin a reușit să obțină calificarea în finală, după ce delegația României a făcut contestație, și chiar a obținut o medalie de aur.
  • Are în total 7 medalii la Jocurile Olimpice (4 de aur și 3 de argint), fiind al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice.

Dumnezeu să-o odihnească!
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.