Afacerile de nișă rezistă la Făgăraș. Magazinul ortopedic de pe strada Doamna Stanca, exemplu de bune practici


Acum 3 ani scriam că în Făgăraș s-a deschis un magazin de ortopedie pe strada Doamna Stanca, în cadrul unui proiect derulat de Primăria Făgăraș prin care românii din diaspora care se întorceau acasă primeau fonduri europene să-și deschidă o afacere. Magazinul Orto–San era printre noile afaceri deschise într-un oraș cu 30.000 de locuitori. La 3 ani de atunci am revenit în magazin să vedem cum rezistă afacerile la Făgăraș, mai ales că aceasta era una de nișă dedicată unei categorii determinate a populației. Ne-a întâmpinat Claudia Bălan, proprietara afacerii, care ne-a dat vești bune pentru mediul micilor afaceri locale. Fie rețeta folosită de ea a fost câștigătoare, fie piața locală absoarbe o afacere la început de drum mai bine decât ne-am fi imaginat. Plecând de la aceste două ipoteze, sunt foarte mari șanse ca cineva care își deschide un business de nișă în orașul nostru să dea lovitura cu el.

,,În 7 octombrie se fac 3 ani de când am dat drumul acestui magazin cu obiecte de ortopedie, cu ajutorul Primăriei Făgăraș. Pe fonduri europene am cumpărat atunci primele aparate din magazin, dar până astăzi magazinul a tot crescut și numărul aparatelor, mai ales a celor pe care le închiriem, este tot mai mare. De exemplu, inițial am putut achiziționa, printre altele, 3 aparate kinetec (două pentru genunchi și unul pentru gleznă), dar azi am ajuns la 9 astfel de aparate. Pe toate le închiriem. Pentru că este un magazin cu produse variate, pe care cu greu le găsești fizic într-un loc să le poți cumpăra sau închiria, am dobândit în timp clienți din toată țara, cum ar fi din București, Constanța, Târgu Mureș etc. Acești oameni vin până la Făgăraș pentru că, spun ei, nu au în apropiere un astfel de magazin, lucru care mă bucură nespus de mult!”, a mărturisit Claudia, la 3 ani de la prima noastră întâlnire.

9 aparate de gimnastică pasivă pentru închiriat

În urma diferitelor tipuri de intervenții chirurgicale la nivelul genunchiului, șoldului sau gleznei, majoritatea pacienților evită mișcarea din cauza durerilor resimtițe. Lipsa mișcării determină rigidizarea articulațiilor.

Pentru recuperare pacienții apelează în mod clasic la kinetoterapie obținând rezultate vizibile abia în câteva luni de la intervenție. De aceea, pentru rezultate rapide și garantate, chirurgii ortopezi recomandă mișcarea pasivă continuă încă din a doua zi de la efectuarea intervenției chirurgicale.

,,Această gimnastică pasivă se poate face acasă. Oamenii nu investesc bani să își cumpere un aparat kinetec, pentru că este scump, așa că prefer să îl închirieze. Avem 9 aparate kinetec de închiriat, 8 pentru genunchi și unul pentru gleznă. Chiria costă 55 de lei/zi. Unii oamenii vin cu un program de exerciții indicat de medic, alții ne cer nouă să le facem un program pentru recuperarea piciorului. Practic, pacientul ține aparatul acasă 2-3 săptămâni sau cât dorește el și exersează câte 30 de minute să spunem de două sau de trei ori pe zi. Sunt exerciții de flexie și extensie a piciorului care se fac stând în pat pentru a obține mobilitate în zona operată. Dacă oamenii așteaptă prima dată să se vindece rana și abia apoi merg să facă o recuperare activă, vor pierde grade de extensie sau flexie, de aceea sunt recomandate aceste exerciții pasive încă de a doua zi după operație, a explicat Claudia.

 

În magazin se pot face analize posturale

Tot la magazinul Orto–San oamenii pot face analize posturale prin care pot afla dacă au devieri de la postura normală a corpului. Felul în care obișniești să calci sau statul la birou multe ore pe zi pot duce la scăderea tonusului muscular al picioarelor. Prin amprenta piciorului detectezi dacă ai probleme și de unde vin ele.

,,Pentru analiza tălpii avem un scanner pe care îl folosim mai ales la copii. E ca un fel de indigo. Pui picioarele acolo și imediat se văd punctele unde sunt probleme. Mai avem un aparat cu care facem examene baropodometrice. Clientul stă desculţ pe o platfomă care înregistrează şi trimite unui soft toate detaliile despre presiunile exercitate de tălpi în poziţie statică şi în mers, pentru a identifica eventuale probleme. Acestea pot fi remediate prin antrenament, kinetoterapie sau cu ajutorul susţinătorilor plantari (orteze), care facilitează distribuția corespunzătoare a greutății corpului. Acest dispozitiv este revoluţionar şi este potrivit pentru toate categoriile de persoane: de la vârstnici la sportivi de performanţă. Aparatul indică ce presiune poate suporta persoana în fiecare picior, modul în care calcă, zona din talpă cu care face contact pe podea, poziţii greşite al piciorului, puncte dureroase etc.”, spune Claudia.

Este singurul loc din Făgăraș unde se pot face analize posturale cu aceste două tipuri de aparate.

 

Puteți intra pe site: www.ortopediata-online.ro

Magazinul Orto–San de pe strada Doamna Stanca poate fi găsit și în format on-line pe site-ul www.ortopediata-online.ro (click aici). Acolo veți găsi toate produsele care se vând, care se închiriază, la ce prețuri, te poți chiar programa pentru o analiză posturală.

Printre dispozitivele care pot fi cumpărate sau închiriate și care există în magazin se numără: scaunele rulante, paturile electrice cu telecomandă şi diferite părţi mobile, cârjele, cadrele de mers, aparatele kinetec pentru gimanstică şi recuperare la picioare, elevatoarele pentru persoanele care nu se pot ridica din pat şi care le sunt necesare şi celor ce le îngrijesc, saltele antiescare, scaune de toaletă.

Gama produselor ortopedice este foarte variată, iar ce nu există în magazin poate fi adus pe comandă. Aici se găsesc de la banalele pansamente pentru plăgi și creme antiinflamatoare, până la bastoane, papuci ortopedici, proteze mamare şi sutiene pentru proteze mamare.

Oamenii care au probleme cu intestinul gros sau care au suferit operaţii şi care trebuie să îşi facă nevoile direct din intestin pot găsi aici aşa numiţii saci stoma.

Nu lipsesc ortezele pre-operatorii şi post operatorii, pernele pentru şezut şi cervicale, uniformele, produsele de igienă pentru îngrijirea zilnică, alezele pentru vârstnici.

Și încălțăminte medicală puteți găsi la Orto–San, iar aici aveți posibilitatea să vă puneți și o talonetă personalizată. ,,De două ori pe lună în magazinul nostru vin niște tehnicieni de la Târgu Mureș, care realizează încălțăminte personalizată, atât pentru copii, cât și pentru adulți, iar acest lucru poate fi făcut prin Casa de Asigurări de Sănătate”, spune Claudia Bălan.

Dispozitivele şi tehnica ortopedică prezentate în acest material sunt doar exemplificative, pentru că în magazin se găsesc şi alte produse. Informații puteți obține la telefon: 0770779541.

 

(Cristina Cornilă)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.