Ajunul Bobotezei, zi de post negru


boboteazaCredincioșii se pregătesc sâmbătă pentru sărbătoarea Bobotezei, În Ajunul Bobotezei (5 ianuarie) se ține post negru, nu se mănâncă și nu se bea nimic, iar a doua zi se ia Agheasma Mare pe nemâncate. În Ajunul Bobotezei, preotul sfințește casele și bucatele de post pregătite de gospodine.

Postul din ziua de 5 ianuarie este păstrat din perioada secolele IV-VI, când catehumenii se pregăteau prin post și rugăciune timp de 40 de zile, să primească botezul în seara acestei zile.

După ce primeau botezul, puteau să participe pentru prima dată la liturghia credincioșilor și să se împărtășească. Astăzi, creștinii postesc în această zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apa sfințită – Agheasma Mare.

În casele credincioșilor, agheasma se păstrează la loc de cinste, în vase curate și dintr-însa se gusta pe nemâncate, în zilele de post și ajunare. Potrivit învățăturii Sfinților Părinți, “firea apei celei sfinte este ca să spele și trupul și sufletul, să-l sfințească, să-l înnoiască și să-l facă fiu al lui Dumnezeu”.

Ortodocșii pe rit vechi se pregătesc de Crăciun.

Sursa: crestinortodox.ro
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.