Amenzile contravenționale ar putea fi achitate la jumătate în termen de 15 zile, în loc de 48 de ore


Amenzile contravenționale ar putea fi achitate la jumătate în termen de 15 zile în loc de 48 de ore, cât este în prezent. Pentru ca acest lucru să se întâmple, proiectul de lege depus de mai mulți parlamentari PSD trebuie să treacă de votul Senatului și al Camerei Deputaților.

Potrivit expunerii de motive, prelungirea termenului în care amenda poate fi achitată la jumătate ar duce la o creştere a încasărilor la buget şi la degrevarea instanţelor de judecată. amenda

„Prin prezenta propunere legislativă urmărim modificarea termenului de 48 de ore, termen în care contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de actul normativ (Ordonanţa de Urgenţă 2/2001 – n.r.), cu un termen de 15 zile calendaristice, termen pe care îl considerăm rezonabil. Considerăm că prin modificarea termenului în sensul măririi perioadei în care contravenientul poate achita jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege va conduce la o creştere a încasărilor la buget şi la degrevarea instanţelor de judecată de cauzele având ca obiect contestaţiile împotriva sancţiunilor contravenţionale primite, procese care îngreunează desfăşurarea cu celeritate a celorlalte cauze aflate pe rolul acestora”, se arată în expunerea de motive a propunerii legislative.

Ordonanța Guvernului nr. 2/2001 prevede că „persoana care săvârşeşte o abatere contravenţională şi este sancţionată cu amendă o poate achita pe loc sau poate plăti jumătate din minimul amenzii prevăzute de lege în termen de 48 de ore de la data încheierii procesului verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia”.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.