Pentru că avem multe de spus!

.

Anchete demarate după un denunț penal cu privire la presupuse abuzuri sexuale asupra unor minori de la un centru de plasament din Victoria


relatii minorÎn urma dezvăluirilor din presă cu privire la suspiciunea comiterii de abuzuri sexuale asupra unor copii din Centrul de plasament Azur din Victoria, au fost deschise anchete, atât la nivelul Poliţiei, Parchetului de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie Braşov, cât și al Avocatului Poporului.

În urmă cu câteva săptămâni un adolescent de 17 ani a susținut în fața anchetatorilor că ar fi întreținut relații sexuale cu o educatoare de 40 de ani de la Centrul de Plasament Azur din Victoria.

În urma denunțului și alți minori au prins curaj și au povestit  tot felul de lucruri despre ceea ce li se întâmplă în centrele în care sunt cazaţi – aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi pentru Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov. Uneori copiii s-au adresat Poliţiei, alteori organizaţiilor neguvernamentale de profil, precum Asociaţia pentru Siguranţă şi Mediere Urbană (ASUM) Braşov.

În urma dezvăluirilor din partea victimelor minore, ASUM Braşov, ca entitate cu obiect de activitate apărarea drepturilor omului, a intenţionat să facă vizite de informare în mai multe centre similare din judeţ.

„Scopul declarat al vizitelor a fost de a ne informa cu privire la modul în care sunt respectate drepturile omului, ale copiilor instituționalizați în aceste centre, ca instituții publice. La data de 1.02.2017, prin adresa nr. 6295, DGASPC Brașov ne-a comunicat că cererea noastră a fost aprobată, urmând ca vizitele să se desfășoare de către persoanele menționate în tabelul nominal, perioada pentru efectuarea acestor vizite fiind stabilită în intervalul 10.02.2017-10.04.2017”, a precizat pentru mytex.ro preşedintele ASUM Braşov, Ionel Spătaru.

Acesta a mai afirmat pentru cotidianul brașovean că au fost semnalate și alte cazuri, uul dintre acestea se referă la trei copii care ar fi fost luați din România de niște cetățeni străini pentru a-și petrece vacanța în afara țării, dar care nu s-au mai întors. Cazul s-a petrecut în urmă cu 8 ani, înă și acum copiii sunt minori.

„Tot pe surse anonime, fără a cunoaște identitatea persoanelor și fără a putea proba acuzația, am aflat că în două centre de plasament din județ există şase frați, iar despre unul dintre ei se spune că a fost și încă mai este abuzat sexual de către persoane necunoscute nouă. Nu știm dacă aceste informații primite sunt adevărate, noi nu suntem organ de anchetă, și nu le putem proba, obligația noastră legală este să le aducem la cunoștință sub forma unui denunț penal in rem pentru sâvârșirea unor posibile infracțiuni prevăzute de Codul Penal, respectiv, «rele tratamente aplicate minorului», «Lovire și alte violențe» și «Omisiunea sesizării organelor judiciare». Aş vrea să cred că nu este nimic adevărat. Este înfiorător ce lucruri ni s-au povestit, de la abuzuri fizice, precum bătăi de către personalul din centre, până la diferite pedepse aplicate”.

Preşedintele ASUM Braşov ne-a spus că nu se va opri şi va face tot ce-i stă în putinţă să-i ajute pe copiii lăsaţi la mila sistemului: „Pe această cale, doresc să le transmit tuturor celor care consideră că le-au fost încălcate drepturile, să apeleze la serviciile noastre. Îi vom ajuta, fără nici o excepţie, îi vom direcţiona către instituţiile abilitate să le soluţioneze problemele cu care confruntă”, a închetat Ionel Spătaru.

cititi și http://fagarasexpres.ro/educatoare-de-la-un-centru-de-plasament-din-victoria-cercetata-penal-ar-fi-intretinut-relatii-intime-cu-un-minor/
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.