Astăzi a fost predat amplasamentul pentru lucrările de restaurare a Cetății Făgăraș


  • Astăzi a fost predat amplasamentul pentru lucrările de restaurare a Cetății Făgăraș!

Lucrările de restaurare a Cetății Făgăraș vor demara în doar câteva zile, iar astăzi a fost predat amplasamentul. În Sala Tronului a avut loc întâlnirea între autoritățile locale și firma de proiectare care, până în vara lui 2022, va trebui să restaureze atât interiorul, cât și exteriorul monumentului arhitectural din Făgăraș.

Gheorghe Sucaciu, primar municipiul Făgăraș

Primarul Făgăraşului spune că şi-ar fi dorit ca aceste lucrări să înceapă mai repede, însă, până să se ajungă la deschiderea şantierului a fost nevoie de parcurgerea multor proceduri birocratice. Ba mai mult, el susţine că nu este exclus ca, în termeni reali, finanţarea nerambursabilă de 98% din valoarea eligibilă a proiectului să scadă. „Este o zi foarte importantă astăzi. Am predat amplasamentului constructorului. Șeful de proiect a prezentat proiectul, iar constructorul a prezentat implementarea proiectului și graficul de execuție. Transmit cetățenilor că, pe toată această perioadă, de 4 ani, de la depunerea cererii de finanțare, a fost greu de implementat acest proiect, mai ales că este vorba și despre un monument național. Însă am reușit să ajungem și la acest stadiu și, cu siguranță, în doi ani de zile vom intra într-o cetate complet restaurată. În calitate de primar am avut așteptări ca, după depunerea cererii de finanțare, în doi ani de zile, să și începem lucrările. Însă echipa de implementare a proiectului de foarte multe ori mi-a explicat câtă birocrație este în spate. La finalul execuției lucrărilor toată lumea sper să fie mulțumită. Tot acest proiect aduce și foarte multe critici, fiecare specialist văzând în felul lui restaurarea acestui monument. Eu sper ca proiectul să fie pe placul multor specialiști, iar Cetatea  să fie readusă în centrul atenției, la final“, a declarat primarul Gheorghe Sucaciu.

arhitect Iulian Cămui, șef proiect complex

Proiectul de restaurare are în vedere şi refacerea a două poduri: unul construit de la zero, altul schimbat. Pe latura de nord va fi făcut un pod din lemn, care va fi pietonal şi va lega Cetatea de parcarea autocarelor, aşa încât turiştii să poată intra în Cetate şi pe acolo. Acest pod de lemn a existat în secolul al XVII-lea şi făcea legătura cu Cetatea Husarilor, care era o construcţie uşor fortificată sub forma literei ,,U” cu deschidere spre Cetate şi cuprindea atelierele de fierărie, grajdurile, căruţele. Al doilea pod vizează intrarea actuală, în sensul că asfaltul de acum va fi înlocuit tot cu un pod de epocă din material lemnos. „Noi am început încă de acum 2 ani detalierea proiectului. Am venit și cu noutăți. Se vor restaura și celebrele ateliere meșteșugărești. Încercăm să aducem în centrul atenției și foarte multe spații care, la ora actuală, sunt închise chiar și turiștilor. În aceste spații vor crea săli expoziționale, grupuri sanitare, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități. O altă noutate sunt și cele două poduri de lemn, care vor fi construite pe vechile amplasamente ale celor două poduri istorice. Acestea au necesitat o documentare și soluție tehnică foarte greoaie, mai ales că acum trebuie să ținem cont și de alți factori. Este o lucrare interesantă, benefică pentru municipalitate. Vom aduce Cetatea la stadiul la care va putea fi vizitată în întregime. Se vor crea și foarte multe zone de grement pentru locuitori și turiști“, a declarat și arhitectul Iulian Cămui, șeful de proiect complex.

Ioan Loghin, director general firmă

Lucrările de restaurare sunt preconizate a dura doi ani de zile. „Teoretic, această lucrare poate fi executată în trei ani, însă noi ne-am și organizat și vom începe chiar în aceste zile, iar lucrările se estimează a dura doi ani. Materialele de restaurare, în marea lor majoritate, au fost deja achiziționate. Sperăm ca până în vara lui 2022 să finalizăm acest proiect. Acum vom începe cu lucrările de restaurare a atelierelor meșteșugărești și cu instalațiile de apă și canalizare. Tocmai pentru ca în luna august să și poată fi vizitată Cetatea, chiar dacă lucrările continuă. Ca și lucrători vom avea între 60 și 120 de oameni care se vor ocupa de această lucrare. Anul acesta sperăm ca cel puțin un pod din cele două preconizate a le construi să fie finalizat“, a declarat Ioan Loghin, directorul general al firmei executante.

Elena Băjenaru, director Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat“

O veste bună pentru turiști și făgărășeni este că și în această perioadă Cetatea va fi deschisă publicului. „Noi ne dorim ca accesul turiștilor să fie cât mai facil. Ne bucurăm ca acum s-a semnat începerea lucrărilor. Este un moment important pentru Cetate. Pentru că, în urma acestei restaurări, Cetatea va căpăta aspectul de odinioară, a unei mari cetăți necucerită. Cetatea va fi deschisă publicului vizitator, începâd cu 2 iunie“, a declarat și directorul Muzeului Țării Făgărașului „Valer Literat“, Elena Băjenaru.

Proiectul „Restaurarea şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural al municipiului Făgăraş – Cetatea Făgăraşului” presupune lucrări de consolidare, restaurare conservare şi punere în valoare a întregului ansamblu arhitectural; regularizarea malurilor lacului şi implicit lăţirea luciului de apă; construirea unui pod din lemn pe latura de est cu mecanism de ridicare; amenajarea circuite de vizitare atât în exterior cât şi în interior, precum şi a unor alei pietonale şi locuri de belvedere şi de odihnă. Proiectul a demarat cu întârziere, deoarece licitaţia a fost suspendată o perioadă, pentru că a fost nevoie de realizarea descărcării arheologice. Investiția pentru transformarea celui mai vizitat obiectiv turistic din Țara Făgărașului are valoarea de 29.106.349,95 de lei, din care finanțarea nerambursabilă este de 21.369.616 lei. Firmele au la dispoziție 2 ani pentru finalizarea lucrărilor.

Consultanța pentru elaborarea cererii de finanțare și implementarea proiectului este realizată de Duopart Consulting SRL. Proiectul tehnic, privind execuția lucrărilor este realizat de SC Patrimoniu SRL – proiectant general Monica Chiriac, arhitectură – Iulian Cămui, structură – Dan Purdea, restaurare componente artistice din piatră – Marian Dăbuleanu, instalații – Iuliana Matei și Cătălin Matei, iar diriginții de șantier sunt Cornel Condurache și Neculai Pușcariu – Marinstal SRL și Pasnik Dream Consulting SRL. Echipa de implementare, din cadrul Primăriei Făgăraș, este formată din: Florina Micu – manager proiect, Laura Giunca – responsabil juridic, Liliana Boer – responsabil tehnic, Lucreția Dima – responsabil financiar, Claudia Milea – responsabil achiziții publice, Elena Băjenaru – responsabil îndeplinire plan marketing, Daniel Ludu – responsabil economic, Ioan Dan și Adrian Bica, responsabili tehnic.

(Alina ROMAN)







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.