Pentru că avem multe de spus!

.

Astăzi sunt 10 de ani de la moartea părintelui Teofil Părăian


Cine nu şi-l aduce aminte pe cel unul dintre cei mai cunoscuţi vieţuitori ai Mânăstirii Sâmbăta de Sus, părintele Teofil Părăian? Antecesorul său, ca notorietate, este părintele Arsenie Boca.

Destinul lui Teofil Părăian este legat de la Mânăstirea ,,Constantin Brâncoveanu” vreme de 56 de ani. A intrat în obştea mânăstirii în 1953 şi a murit în 29 octombrie 2009.

Cine a fost să-l vadă pe părintele Părăian la mânăstirea de la Sâmbăta ştie că îl găsea mereu în chilia sa, plină cu cărţi în alfabetul Braille sau cu casete religioase.

Era uimitor cum părintele găsea din prima încercare cartea pe care dorea să o ia din biblioteca sa. El se ducea direct la carte cu o precizie milimetrică, deşi era orb de mic copil.

Dacă era căutat de lume multă, fără să conteze că e duminică, e vreo sărbătoare sau e o simplă zi de săptămânii, părintele îşi făcea timp pentru toţi şi renunţa la masa de prânz, ca să apuce să stea de vorbă cu oamenii veniţi acolo să primească un sfat sau o vorbă bună de la el.

Teofil Părăian era sibian. S-a născut în satul Topârcea din judeţul Sibiu. Face clasele gimanziale şi liceale în Cluj şi Timişoara, acolo unde erau programe de studii pentru orbi. Facultatea o face însă ca şi cum ar fi fost văzător, la Sibiu.

Colegii lui din cadrul Facultăţii de Teologie îi spuneau ,,orbul”. Unul dintre studenţii cu care a stat în bancă, Viorel Grozea (ajuns mai târziu protopop al Sibiului), avea să mărturisească detalii despre cum învăţa Teofil Părăian. Spunea că acesta, dacă i se citea o singură dată un text, îl reproducea întocmai. Avea o memorie formidabilă şi o concentrare pe măsură.

Când a fost călugărit a primit numele de Teofil – cuvânt provenit din limba greacă: teo + filos, care în traducere înseamnă Iubitor de Dumnezeu. Numele său de botez era Ioan.

A fost un conferenţiar de excepţie, din conferinţele lui, cuvântările şi predicile sale în ultimii ani au fost tipărite mai multe volume de învăţături. Din 1992 şi până când a murit a ţinut conferinţe religioase în toată ţara şi în străinătate.

Arhimandritul s-a stins din viaţă în 29 octombrie, pe timpul nopţii, la Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca, unde se afla internat în urma unor afecţiuni cardiace şi pulmonare.

Acesta este înmormântat la Mânăstirea ,,Constantin Brâncoveanu”. Teofil Părăian atrage credincioşi la mânăstirea şi după moartea sa.

 

(Cristina Cornilă)

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.