Pentru că avem multe de spus!

.

Atenţie la boala oii nebune! În judeţul vecin au fost sacrificate 370 de ovine


În judeţul Sibiu au fost identificate în ultima perioadă de timp mai multe focare de scrapie la ovine şi caprine. Circa 370 de oi au fost sacrificate în ultimele două săptămâni din acest motiv.

În unele dintre locurile în care au fost depistate focarele, sunt sacrificate chiar și oile sănătoase, pentru a înlătura orice risc de transmitere.oi

Toți crescătorii de ovine cărora li se sacrifică animalele vor fi despăgubiți, o parte din sumă fiind suportată de abator și o alta de Statul Român, după cum a declarat Vasile Fodor, directorul Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Sibiu.
Modalitatea de despăgubire
Dr. CRISTIAN STĂNESCU, DSVSA SIBIU: ,,Evaluările pentru plata despăgubirilor se fac într-o comisie alcătuită din medicul veterinar oficial, reprezentantul unității administrativ-teritoriale (UAT), primarul sau cineva desemnat din cadrul UAT-ului respectiv, un membru din CNCB (Comitetul de Combatere a Bolilor n.r.) și un membru de la OARZ (Oficiul Județean pentru Ameliorare și Reproducție în Zootehnie n.r.). Ei stabilesc suma. Oile care se sacrifică se abatorizează într-o unitate autorizată sanitar-veterinar. Acolo, abatorul îi dă omului (proprietarului oilor n.r.) un preț pe ovinele respective și diferența de la această sumă plătită de abator până la suma pe care a stabilit-o comisia este despăgubită de la bugetul de stat. La abator nu știu cât primește oierul, 3 – 4 – 5 lei pe kilogram. Se ia fiecare carcasă în parte, se cântărește, și pe urmă vine suma. Din valoarea totală a numărului de animale care sunt sacrificate, conform dosarului de despăgubire, se scade suma pe care o acordă abatorul și rămâne, așa cum v-am spus, suma care urmează să fie plătită despăgubire de la stat pentru animalele sacrificate. Deci, diferența dintre suma stabilită de comisie și suma plătită oierului de către abator este acoperită de la stat”, citat de agroinfo.ro.
Boala oii nebune

Boala ovinelor vine chiar în momentul în care țara noastră se confruntă din plin cu un focar de pestă porcină.

Scrapia este o boala specifică ovinelor și caprinelor si poate fi depistată la cele cu vârsta de peste 18 luni. Boala afectează sistemul nervos central și se manifestă clinic prin încordonare în mers, prurit intens și chiar moarte. Mai este cunoascută sub numele de ,,boala oii nebune”.

Este interzisă darea în consum a cărnii de ovină de la animale cu scrapie, deşi aceasta nu se transmite la om.

Din fericire, până la această oră nu au fost confirmate focare de scrapie li în judeţul Braşov.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.