Pentru că avem multe de spus!

.

După pesta la porci a venit scrapia la oi. 5 focare descoperite în judeţul Sibiu!


 

oiCinci focare de scrapie (boală specifică ovinelor și caprinelor care afectează lent sistemul nervos central al animalelor) au fost descoperite în câteva sate din județul vecin. Ca o consecință a apariției acestei boli, 600 de oi vor fi sacrificate, pentru a evita răspândirea bolii. Oamenii vor fi despăgubiți.

„În momentul de față, pe raza județului Sibiu se înregistrează un număr de 5 focare scrapie. Din acestea, pot să vă spun că într-un focar s-au sacrificat toate animalele, respectiv la Șalcău, într-un altul sunt pregătite animalele pentru sacrificare, la Bogatu Român, în al treilea au fost efectuate teste de genotipare, urmând ca săptămâna viitoare să fie sacrificate cele care nu sunt rezistente, iar pentru celelalte două focare se așteaptă rezultatele testelor de la Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București. Despăgubirile se acordă în conformitate cu prevederile legale, o parte din sumă fiind suportată de abator și o alta de Statul Român”, a declarat Vasile Fodor, directorul Direcției Sanitar Veterinare și Pentru Siguranța Alimentelor Sibiu, citat de turnulsfatului.ro.

Scrapia este o boală cunoscută din secolul 18. În cele peste două secole de existență nu a fost semnalat nici un caz de transmitere a bolii la om. Deși, până în prezent, posibilitatea transmiterii bolii la om sau la alte animale nu a fost demonstrată, ea nu poate fi exclusă cu certitudine.

Mai este cunoscută ca ,,boala oii nebune” ori ca ,,boala tremurătoare a oilor”.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.