Pentru că avem multe de spus!

.

some text

AVPS Făgăraş bubuie cu tunul să împingă urşii înspre habitatul lor


Dacă este toamnă, membrii Asociaţiei Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din Făgăraş sunt în plin exerciţiu de împingere a exemplarelor de urşi din perimetrele populate de oameni. După cum se ştie, în noaptea de 6 spre 7 octombrie, un urs a fost văzut chiar pe strada Gării din Făgăraş. De asemenea, ieri seară, un bărbat de 56 de ani a fost atacat de urs la o stână din Comăna de Sus. Zona respectivă excede AVPS-ului, aparţine de o organizaţie privată.

Sorin Suler – presedinte AVPS

,,Tot la două seri facem câte o goană de împingere a ursului. Aseară, de exemplu, am făcut la ieşirea din Făgăraş spre Beclean, pe râul Berivoi. În alte seri am făcut la intersecţia Râuşor-Ileni, la Ileni, în zona Berivoi-Copăcel-Hârseni, pe digul de la podul Galaţiului înspre Brajaul Voila etc.”, a declarat Sorin Şuler, preşedintele AVPS Făgăraş.

Vânătorii trag cu un tun special pentru a împinge urşii înspre habitatul lor. Aceştia se sperie de zgomotul tare al tunului.

,,AVPS  a cumpărat un tun spre a fi folosit special pentru aceste goane. Este genul de tun pe care îl pot folosi şi fermierii ca să îşi protejeze recoltele sau fermele. Funcţionează pe bază de butelie de gaz şi bubuie din minut în minut sau, dacă îl programăm mai rar, până la un interval de 20 de minute între bubuituri. Noaptea facem aceste acţiuni, iar tunul poate fi auzit pe o rază de câţiva kilometri”, a mai declarat Şuler.

Trebuie să existe 30 de urşi, dar există 200

Potrivit preşedintelui AVPS, efectivul optim pentru toate cele 7 fonduri de vânătoare aflate în gestiunea AVPS Făgăraş este de 30 de urşi. Însă, la ultima evaluare făcută pe tot acest perimetru s-au identificat 200 de exemplare.

Deocamdată nu există lege care să permită recoltarea lor. Senatul a aprobat de curând trecerea ursului  pe lista animalelor care pot fi vânate. Acest proiect mai trebuie să treacă şi de Camera Deputaţilor, abia apoi ajunge la preşedinte la promulgare şi în cele din urmă la publicare în Monitorul Oficial. Până atunci, nimeni nu se poate atinge de urşi.

De asemenea, nici ajungerea la efectivul optim, după ce va exista cadrul legal, nu se va face într-un singur an. Cotele de recoltare vor fi astfel calculate, încât trecerea de la 200 de exemplare la 30 de exemplare să se realizeze în vreo 5 ani.

Între timp, urşii continuă să facă victime. Cea mai recentă este cea de Comăna de Sus, de aseară.  Informaţiile de ultimă oră despre bărbatul muşcat nu sunt deloc bune, acesta este în stare foarte gravă, este internat la Braşov şi prezintă plăgi muşcate pe tot corpul. A fost transportat la spital, azi noapte, inconştient.

 

(Cristina Cornilă)

 One thought on “AVPS Făgăraş bubuie cu tunul să împingă urşii înspre habitatul lor

  1. Alexander Eickhoff

    în ce lăcomie a rămas din habitatul ei! Prin urmare, această acțiune este cosmetică pură pentru a calma cetățenii

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.