Azi îl cinstim pe Sfântul Mina, cel aruncat în foc pentru credinţa sa


Sfântul Mina este prăznuit la data de 11 noiembrie în calendarul ortodox. Sfântul Mina a fost creştin, de origine egipteană şi ostaş în oastea împăraţilor Diocleţia şi Maximian care au dat ordin să fie torturaţi şi ucişi toţi creştinii care nu se închină idolilor. Mina se afla sub solda tribunului Fermilian şi, văzând ce se întâmplă, a renunţat la simbrie şi a plecat în munte, în pustie, preferând compania fiarelor decât a oamenilor care se închină la idoli. El pribegea de colo-colo, postind şi rugându-se adevăratului Dumnezeu, iar când găsea oameni drepţi şi buni îi învăţa Legea Domnului.Sf. Mina

Într-o zi se pregătea serbare mare idolilor în cetatea Cotuanului şi acolo făceau jocuri, curse de cai şi lupte spre cinstirea zeilor necuraţi la care participa aproape toată suflarea din cetate. Auzind de acele jocuri, Sfântul Mina a fost cuprins de râvnă, a lăsat munţii şi pustietatea, a venit în oraş şi a început să-l vestească pe Hristos.

Guvernatorul l-a aruncat în închisoare şi a doua zi l-a chemat la judecată şi i-a cerut să renunţe la credinţă. Sfântul Mina, nu numai că l-a refuzat, ci l-a şi certat pentru îndrăzneala lui. Văzând îndărătnicia sfântului, l-a torturat cu cele mai rele chinuri pe care le-a putut imagina, l-a decapitat, iar trupul l-a aruncat în foc. Creştinii au căutat în resturile focului, au luat ce nu arsese din sfânt, le-au uns cu uleiuri aromate şi le-au cinstit. Mai târziu au ridicat biserică în numele lui şi multe minuni s-au săvârşit în ea.

 

La 11 noiembrie în calendarul ortodox 2018 mai sunt pomeniţi:

 • Sfântul Ştefan de Decani, regele Serbiei;
 • Sfântul Mucenic Victor;
 • Sfântul Mucenic Vichentie;
 • Sfânta Muceniţă Ştefanida;
 • Sfântul Teodor Mărturisitorul sau Studitul, egumenul Mănăstirii Studion, din Constantinopol.

 Articole similare

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.