Pentru că avem multe de spus!

.

Biserica din Țara Făgărașului care nu a fost sfințită niciodată va fi sfințită în august 2018


Biserica Venetia 1Unul dintre cele două lăcașuri de cult din Veneția de Jos, deși este construit de peste două secole, nu a trecut niciodată prin procedura specifică de sfințire. Este vorba de Bisercia ,,Adormirea Maicii Domnului”, cea pe care o va sfinți, în data de 12 august 2018, însuși Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza.

Potrivit Parohiei Ortodoxe Veneția de Jos, această biserică a primit aprobare spre a fi construită în anul 1790 din partea regelui Austriei, pentru a nu exista ceartă în sânul comunității între românii ortodocși și românii greco-catolici.

Până în 1795 era deja construită, atât cu banii românilor ortodocși, cât și cu banii celor greco-catolici, semn că în comunitate nu exista încă o diferență bine stabilită între culte. De făcut, este făcută pe locul unei case, donate în acest scop de preotul Ioan Comaniciu.

Biserica Venetia 2Pentru pictură a fost angajat un pictor renumit, Teodor Zugravu pe numele lui, din Apuseni. Acesta a apucat să picteze numai altarul bisericii, întrucât oamenilor nu le-a plăcut în cele din urmă stilul lui și au întrerupt colaborarea. Abia în 1801 este angajat fiul acestui pictor, care vine să continue opera tatălui său. Acesta termină toată pictura bisericii în 17 ani, iar credincioșii s-au arătat încântați de lucrarea lui. Pictura este plătită de un negustor din Brașov, Dimitrie Scurtu.

Din motive neștiuite de nimeni, Biserica nu a fost sfințită niciodată. Va fi sfințită în 12 august 2018. A fost aleasă luna august pentru mai multe motive: în august 1790 s-ar fi primit aprobarea de la împăratul Austriei pentru ridicarea ei și tot în august se sărbătorește Sfânta Marie, care este hramul lăcașului.

,,În 12 august 2018 va avea loc sfinţirea Bisericii mari din Veneţia de Jos, cu hramul Adormirea Maicii Domnului. Anunţul vine în urma sfătuirilor avute recent cu Părintele Mitropolit Laurenţiu Streza al Ardealului, cel care va săvârşi lucrarea mult aşteptată de localnici. Evenimentul putea avea loc oricând din august 1818 şi până acum, când a fost semnat Procesul Verbal de recepţie a picturii bisericii, pictură declarată în anii `70 monument istoric de Clasa A, de interes naţional. Cu siguranţă vicisitudinile vremurilor şi istoria grea a românilor nu au permis această lucrare de încununare a eforturilor colosale depuse de neamul veneţean de-a lungul timpului (…)  Să ajute bunul Dumnezeu să fim martorii sfinţirii bisericii, construită cu multă jertfă de câteva generaţii de oameni şi cu multă osteneală. Să ne bucurăm şi să ne folosim de munca lor aşa cum trebuie”, a precizat preotul paroh Alexandru Socaciu, pe pagina de facebook a Parohiei Ortodoxe Veneția de Jos.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.