Pentru că avem multe de spus!

.

Biserica ortodoxă din Hârseni a primit un al doilea hram, bazat pe o icoană făcătoare de minuni


Credincioșii din Parohia Hârseni au primit vizita Mitropolitul Ardealului. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie de sărbătoarea Icoanei Maicii Domnului „Prodromița” și a sfințit o copie a renumitei icoane din Muntele Athos donată Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Hârseni de familia Erhu Eugen și Liliana.icoana Harseni 2

Cu această ocazie, biserica din Hârseni a primit, drept al doilea hram, sărbătoarea acestei icoane, prăznuită la 12 iulie.

În soborul slujitor, alături de IPS Mitropolit Laurențiu s-au aflat protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, ieromonahi, parohul de la Hârseni, Iulian Avram și alți slujitori ai sfintelor altare.

,,Prodromiţa este o icoană făcătoare de minuni

,,Prodromiţa” înseamnă ,,Înaintemergătoare”. Este o icoană făcătoare de minuni, aflată în Schitul românesc Sfântul Ioan Botezătorul – Prodromu de pe Muntele Athos.

,,Prodromiţa” este cea mai importantă icoană a comunității românești de la Muntele Athos.

icoana Harseni 1Istoria acestei icoane începe în anul 1863, în timpul lucrărilor de construire ale Schitului Prodromu de la Muntele Athos, când cuvioșii ctitori Nifon şi Nectarie căutau un iconar care să zugrăvească pe lemn o icoană a Maicii Domnului cu totul deosebită, aşa cum aveau toate mănăstirile de la Sfântul Munte. În plus, ei cereau condiții stricte pentru cel care se va angaja la executarea lucrării, precum curăția trupească şi sufletească, spovedania la duhovnic, post şi rugăciune către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu pe toată durata lucrării. Cu ajutorul lui Dumnezeu, cuvioșii Nifon şi Nectarie îl găsesc pe iconarul Iordache Nicolau din Iași, om bătrân și credincios, care se supune cu evlavie rânduielilor celor doi călugări și, în anul 1863, se apucă de lucru.

Iconarul a început lucrarea la Mănăstirea Bucium din Iași, care era pe atunci metoc al Schitului Prodromu, iar în câtva timp a ter­mi­nat de pictat veşmin­tele şi ce­lelalte părți ale icoanei, lăsând ca Sfin­te­le Feţe (cea a Maicii Domnului şi cea a Pruncului Iisus), să le picteze la sfârșit, după cum este tehnica picturii tradiționale de icoane. După ce a terminat de zugrăvit cum s-a pri­ce­put mai bi­ne veșmintele şi fondul icoanei, a început a lucra la Sfintele Feţe silindu-se cu toată priceperea, însă în mod inexplicabil sfintele feţe ale Fecioarei Maria şi Pruncului Iisus din brațele ei nu puteau fi zugrăvite, iar icoana a rămas nedesăvârșită.

Deși era un pictor cu experiență, speriat și mâhnit că poate şi-a uitat meșteșugul, bătrânul iconar a acoperit icoana, a încuiat atelierul şi a amânat lucrul pentru a doua zi. În dimineața următoare însă, a descoperit icoana desăvârșit pictată, cu fețele luminoase şi pline de dumnezeiesc har, fără să înțeleagă însă cum se petrecuse această minune.

Înfricoșat de aceste întâmplări el a lăsat şi o mărturie scrisă, care se găsește la Schitul Prodromu, un document datat 29 iunie 1863, care reprezintă mărturia iconarului Nicolau Iordache şi iscălită cu propria sa mâ­nă: ,,Eu, Iordache Nicolau, zugrav din târgul Iașilor, am zugrăvit această sfântă icoană a Maici Domnului cu însăși mâna mea, la care a venit o minune: după ce am isprăvit veșmintele, după meșteșugul zugrăvirii mele, m-am apucat să lucrez fețele Maicii Domnului și a lui Iisus Hristos. Privind eu la chipuri, cu totul a ieșit din potrivă, pentru care foarte mult m-am mâhnit, socotind că mi-am uitat meșteșugul. A doua zi, după ce m-am sculat, am făcut trei metanii înaintea Maicii Domnului, rugându-mă să-mi lumineze mintea, să pot isprăvi sfânta ei icoana. Când m-am dus să mă apuc de lucru, am aflat chipurile drese desăvârșit, precum se vede. Văzând această minune, n-am mai adaos a-mi pune condeiul, fără numai am dat lustrul cuviincios, deși o greșeală a fost aceasta că am dat lustru la o asemenea minune.”

Icoana nu are urme de pensulă

Dimensiunile icoanei sunt de 100/70 cm. Chipul Maicii Domnului și al Pruncului Iisus au culoarea galbenă, nuanța de galben a grâului. Există mărturii că Sfintele Fețe se schimbă, uneori întunecându-se, alteori luminându-se.

O alta caracteristică este aceea că icoana, cercetată la microscop, nu prezintă urme de pensulă, acest lucru întărind credința că Sfintele Fețe au fost pictate miraculos de mână nepământească.

Părintele din Hârseni a fost hirotesit iconom stavrofor

icoana Harseni 3La finalul slujbei de la Hârseni, părintele paroh Iulian Avram a fost ridicat larangul de iconom stavrofor, ca recunoștință pentru întreaga activitate pastorală și misionară de până acum. Acte de cinstire au primit Consiliul și Adunarea parohială, donatorii icoanei „Prodromița” – familia Erhu Eugen și Liliana, precum și alți binefăcători ai bisericii din Hârseni.

Părintele Iulian Avram i-a mulțumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă peste credincioșii din Hârseni și tuturor celor care au sprijinit în vreun fel activitatea duhovnicească din comunitatea aflată în apropiere de Făgăraș.

Părintele Iulian Avram i-a oferit în dar ierarhului o altă copie a icoanei „Prodromița”.

Foto: Mitropolia Ardealului
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *