Brad salvat de la tăiere, adus şi plantat cu rădăcină în centrul Victoriei. Va fi împodobit anul acesta de sărbători


Oraşul Victoria va avea anul acesta brazi cu rădăcină. Pomii au fost plantaţi în centrul localităţii, iar unul dintre ei a fost adus spre a fi salvat de la tăiere, după ce risca să cadă pe proprietatea unui localnic din Ucea de Jos.

,,Acum două săptămâni am adus un brăduţ, cu rădăcină, în centrul oraşului, cu ajutorul Ocolului Silvic Avrig. Bradul este mic şi anul acesta nu ar fi putut fi îmbodobit, astfel că am mai găsit un copac pe care l-am mutat tot cu rădăcină la noi în oraş. Unchiul meu, Chelariu Gheorghe, are o pensiune în Ucea de Jos. În curtea pensiunii avea un brad de 15 ani, care crescuse foarte mult şi risca să se încline la un vânt puternic pe construcţie. Era păcat să fie tăiat, astfel că am făcut tot posibilul să îl relocăm la noi în centrul oraşului. Are peste 12 metri înălţime şi va arăta frumos după ce îl vom decora. S-a lucrat 5 ore pentru scoaterea lui din sol, crescuse lângă construcţie şi a fost o operaţiune dificilă, chiar a fost nevoie să demontăm şi un gard ca să îl putem scoate”, explică primarul oraşului Victoria, Camelia Bertea.

Operaţiunea replantării bradului a însemnat un efort întrunit al unei echipe de voluntari de 16 oameni, de la cei care au săpat să îl scoată, la cel care a manevrat macaraua, la cei care l-au transportat sau au adus pământ din pădure pentru a-i crea mediul său natural. Toată lumea a lucrat pro-bono ca acest brad să fie salvat.

,,Ne dorim să fi putut salva bradul. Am cerut sfatul mai multor ingineri silvici ca să ştim cum să procedăm cu el. Înainte de scoatere am marcat pe el punctele cardinale pentru că am fost sfătuiţi să îl plantăm exact în aceeaşi poziţie. Apoi am adus pământ din pădure de la Viştişoara, potrivit pentru PH-ul lui. Însă, din nefericire, acest pom crescuse foarte aproape de fundaţia pensiunii şi pământul de la rădăcina lui era destul de pietros, amestecat probabil cu resturi de fundaţie, astfel încât nu am reuşit să îl aducem cu propriul pământ compact în jurul rădăcinii. Acest lucru ar putea fi o mare piedică în ce priveşte prinderea lui. Inginerii ne-au dat un procent de prindere cuprins între 20% şi 40%. Ce a ţinut de noi am făcut, am încercat să salvăm un brad şi să îl avem pe viitor în oraş ca să îl putem decora de sărbători până va creşte bradul cel mic”, mărturiseşte primăriţa, care afirmă că este o fire ecologistă şi că nu ar fi vrut să sacrifice un brad sănătos din pădure.

În ce priveşte ornamentele de sărbători de anul acesta de la Victoria, multe dintre ele au fost confecţionate de la zero sau refăcute de angajaţii Primăriei.

,,Angajaţii noştri au făcut nişte sfere din sârmă cu care vom decora fântâna arteziană din zona centrală. Iniţial am vrut să cumpărăm aceste decoruri, care arată ca nişte mingi de foc, dar unul singur costa 800 de lei, aşa că am zis că facem economie dacă le confecţionăm noi. De asemenea, am căutat toate globurile din anii anteriori şi le-am revopsit în arginitu. Erau decolorate sau erau de diferite culori rămase din seturi mai vechi. Am mai completat cu nişte instalaţii luminoase de cumpărat”, spune Camelia Bertea.

Toată imaginea de poveste din oraşul Victoria va fi acompaniată de un Moş Crăciun care îşi va avea căsuţa la Casa de Cultură. Dacă pandemia va bate în retragere, Moşul îi va aştepta pe copii în interior, pe treptele Casei de Cultură, iar, dacă numărul cazurilor va rămâne ridicat, atunci Moşul va coborî în stradă şi va avea un program pentru cei mici în fiecare după-amiază.

Luminile de sărbători vor fi aprinse la Victoria în seara de 1 Decembrie.

(Cristina Cornilă)

 

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.