Fotograf din Făgăraş, în finala concursului internaţional de fotografie organizat de Wikipedia. Să îi ţinem pumnii!


Un fotograf din Făgăraş are şanse reale să câştige un concurs internaţional de fotografie organizat de Wikipedia.

Cetatea Rupea, ianuarie 2020

Cine nu a auzit în ultimii ani de Wikipedia înseamnă că nu are calculator sau telefon. Altfel, nu există o explicaţie pentru care să nu fi dat măcar o dată peste această enciclopedie on-line. Indiferent ce cauţi pe internet, pe Wikipedia sigur găseşti!

În fiecare an, Wikipedia organizează un concurs internaţional de fotografie, sub titulatura de Wiki Loves Monuments. Anul acesta a participat pentru prima dată şi făgărăşeanul Adrian Arsu. A încărcat 12 fotografii cu monumente din ţara noastră.

,,Am aflat de competiţie de la o cunoştinţă. Am ales 12 fotografii şi le-am trimis la concurs. Înainte de a ajunge la etapa internaţională, există o etapă pe fiecare ţară, unde se califică pozele, după o selecţie făcută de un juriu naţional. Din România au fost selectate 10 fotografii pentru a participa mai departe. Din cele 10, 3 fotografii îmi aparţin. Am obţinut locul I în România cu o poză făcută cu drona la Cisnădioara, în ianuarie acest an. Pe locul IV s-a clasat tot o fotografie de-a mea, cu interiorul Bisericii fortificate din Richiş, judeţul Sibiu, pe care am făcut-o vara aceasta. Am mai obţinut şi locul VI cu o fotografie făcută din dronă la Cetatea Rupea, în ianuarie 2020. Primele 10 fotografii din România vor participa la etapa finală, alături de poze din alte peste 50 de ţări”, spune Adrian Arsu.

Biserica fortificata Cisnadioara, ianuarie 2020

Iniţial, în această competiţie au fost înscrise peste 200.000 de poze din peste 50 de ţări. În etapa finală, după cum au anunţat organizatorii, vor intra undeva între 250 şi 500 de poze. Tot ce ştim până acum este că 3 dintre ele sunt ale făgărăşeanului nostru.

Adrian Arsu intră în competiţie cu fotografi din toată lumea, începând de la Bangladesh şi până la Nepal, Filipine, Taiwan sau Coreea de Sud.

Celelalte 7 fotografii din România care s-au calificat la etapa internaţională înfăţişează Mânăstirea Moldoviţa, Ateneul din Bucureşti, Casinoul din Constanţa, Sarmizegetusa Regia, Mânăstirea cisterciană din Cârţa, Palatul Sturdza şi Teatrul Naţional din Iaşi.

Adrian Arsu

Deja primele 10 fotografii din fiecare ţară au fost şi premiate la etapa intermediară. Locul I (adică fotografia lui Adrian de la Cosnădioara) a fost răsplătit cu un voucher de 600 de lei, iar celelalte 9 locuri au fost premiate cu câte 100 de lei fiecare.

interiorul Bisericii fortificate din Richiş, jud. Sibiu

De acum încolo victoria din etapa internaţională va depinde de un juriu riguros format la nivel internaţional.

,,Mă bucur că am ajuns până în acest punct al competiţiei. Eu nu mă aşteptam să intru în finală cu 3 poze, mai ales că m-am înscris cu gândul să particip, nu să câştig. Mie îmi plac extrem de mult monumentele istorice săseşti şi mi se pare că fortificaţiile de genul acesta au fost puse foarte puţin în valoare. Când s-a ivit ideea concursului, m-am bucurat că am avut şansa să expun în special aceste monumente. Îmi petrec mai tot timpul meu liber făcând poze şi filme la biserici fortificate din Transilvania”, mărturiseşte Adrian.

Adrian Arsu este făgărăşean, are 33 de ani şi de profesie este videograf. Spune că pozele sunt pentru el o pasiune mai nouă, pe lângă video. Îi plac locurile autentice, cu tradiţie, încărcate de istorie şi transformate prea puţin de mâna omului, cum ar fi bisericile fortificate. Le găseşte în satele depopulate ale Transilvaniei şi le imortalizează pentru eternitate.

 

(Cristina Cornilă)




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.