Pentru că avem multe de spus!

.

Canalizarea Hălmeagului este funcţională. S-au investit aproape 6 milioane de lei


Canalizarea Hălmeagului, o lucrare complexă efectuată pe mai multe feţe de deal, va fi recepţionată în viitorul apropiat. La ora aceasta doar 30 de branşamente mai sunt de efectuat la Hălmeag. Canalizarea este funcţională în acest moment. Cei care au branşamanetele făcute la gospodării deja folosesc infrastructura de apă şi canal.

Cristinel Paltin, primar Şercaia

Când Primăria comunei Şercaia a hotărât să introducă apa şi canalizarea în satul de peste Olt, a constatat că Hălmeagul este o localitate destul de dificilă ca aşezare topografică. Din punct de vedere al gradului de complexitate, apa şi canalizarea de la Hălmeag s-au dovedit a fi o lucrare foarte grea faţă de cum a fost cea de la Şercaia. În primul rând, a fost necesar să se foreze pe sub Olt şi să se introducă o conductă prin care să fie dusă apă la Hălmeag din reţeaua publică a satului Şercaia. Străpungerea s-a făcut, pe orizontala Oltului, în zona unde se varsă Toplița în Olt. Apoi, satul fiind aşezat pe mai multe feţe de deal, a trebuit să se proiecteze tot felul de căderi cu staţii de pompare.

După multe provocări, încercate pe parcursul lucrării de constructor şi de beneficiar, această complexă lucrare de apă şi canal a ajuns aproape la sfârşit. Deşi mai este de făcut recepţia finală, unele gospodării din sat se folosesc deja de infrastructură.

Branşamanetele s-au executat, în primă fază, din banii Primăriei Şercaia, urmând ca aceste costuri să fie recuperate de la populaţie. Racordarea fiecărei gospodării a costat 1.000 de lei. S-a luat decizia ca aceasta să fie achitată iniţial din bugetul comunei ca să li se dea astfel tuturor localnicilor posibilitatea să se racordeze în acelaşi timp şi nu în funcţie de disponibilităţile financiare de moment ale fiecăruia. Oamenilor li s-a dat termen de 1 an pentru a achita cei 1.000 de lei.

Hălmeag

,,La Hălmeag mai avem de făcut doar recepţia finală şi verificări cu privire la etanşeitatea conductelor, să nu avem vreo surpriză să curgă pe undeva sau să găsim înfiltraţii de apă în jur. La ora aceasta, însă, mulţi dintre hălmăgeni se folosesc deja de noile utilităţi”, spune primarul Cristinel Paltin.

Alimentarea cu apă şi canalizarea de la Hălmeag s-au realizat cu fonduri de la Administraţia Fondului pentru Mediu şi a costat 5,7 milioane de lei.

În paralel, la Şercaia se efectuează extinderi la reţeaua de apă şi canal. În scurt timp va fi dată în funcţiune lucrarea de extindere care s-a realizat în partea dinspre Părău a satului Şercaia. Este vorba de zona în care s-au construit case noi, la ieşirea din localitate înspre Părău.

 

 

 Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.