Pentru că avem multe de spus!

.

Când pică anul acesta Rusaliile


Rusaliile se sărbătoresc an de an la 50 de zile de la Învierea Domnului. Anul acesta, data la care vor cădea Rusaliile este duminică, 16 iunie. A doua zi de Rusalii, Ziua Sfântului Duh este și ea considerată zi liberă de la stat.Rusalii

Rusaliile (denumirea populară) este sărbătoarea care amintește de Pogorârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus. Sărbătoarea are o istorie interesantă și a fost păstrată de mai bine de 2.000 de ani. La început, această zi era denumită Paștele trandafirilor. În aromână, de pildă, se numește Arusalii.

Rusaliile au fost, conform istoriei, principala sărbătoare agricolă la evrei. Ziua agriculturii a fost apoi importată de mai multe țări creștine. Chiar și în România, în duminica Rusaliilor, în mai multe locuri din țară au loc tot felul de târguri și de petreceri câmpenești care marchează bucuria agricultorilor români și cinstirea holdelor, a livezilor, a pășunilor.

Anul acesta, Rusaliile cad pe 16 iunie. Angajaţii au două zile libere de la stat, ziua de duminică, 16 iunie, și ziua de luni, 17 iunie. Sărbătoarea mai poartă și denumirea de Cincizecime (asta pentru că are loc la 50 de zile de la Paște).

În mitologia românească, Rusaliile sunt adesea considerate ielele, zânele, care apar peste ogoare.

În această zi se sfințesc semănătorile, iar pentru a fi feriți de rele, de primejdii, de lighioanele cele mai înfricoșătoare, își ung casele cu frunze de pelin și căței de usturoi. Este una dintre sărbătorile care amintesc de cei adormiți și li se aduc ofrande: făină, apă, untdelemen. În multe cimitire se duc trandafiri la morminte pentru a îmblânzi sufletele celor trecuți în neființă și pentru a le proteja de spiritele necurate de dincolo de această lume.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.