Pentru că avem multe de spus!

.

PRINTRE FĂGĂRĂȘENI: Făgărășeanca ce a strâns peste 2.000 de lire pentru bolnavii de cancer la maratonul de la Londra!


 

marinaFăgărășeanca Marina Tulitu a reușit să strângă peste 2.000 de lire după ce a alergat la maratonul caritabil de la Londra, ce a avut loc la sfârșitul lunii aprilie.

Marina a povestit pentru Salut Făgăraș că atmosfera pe care a surprins-o la unul din cele mai mari maratoane caritabile – acolo unde au participat zeci de mii de alergători – este una COPLEȘITOARE! „Pot spune că 42 de km am alergat cu zâmbetul pe buze. Am avut parte de fanfare, raperi care ne cântau melodii personalizate cu numele de pe tricouri, copii care stăteau cu mâna întinsă pentru un hi5, bătrânei cu zâmbete pe buze, familii care stăteau la picnic, familii care lucraseră la pancarte cu mesaje care mai decare mai amuzante, oameni care ne pregătiseră gustări“.

 La vârsta de 33 de ani și-a depășit limitele și a reușit să treacă linia de sosire la unul din cele mai mari maratoane caritabile din lume și cel care și deține recordul Guiness pentru evenimentul anual care strânge cele mai multe fonduri – Virgin Money London Marathon! Eveniment caritabil care a avut loc pe 28 aprilie, la Londra.

marina3Marina s-a pregătit temeinic pentru acest maraton și a reușit să și strângă bani pentru o fundație din Marea Britanie care se ocupă cu salvarea bărbaților de cancerul de prostată.

Pentru că am 33 de ani, pentru că nu am mai făcut așa ceva până acum, pentru că am simțit că este o provocare atât de mare încât trebuie să o încerc. Aceasta nu a fost singura încercare, ci și decizia de a alerga pentru o fundație din Regatul Unit. Am crezut, de la început, că mă voi lovi de un zid când voi cere susținerea prietenilor mei români, dar surprizele au curs râu! Am ales, împreună cu prietenul meu, să alergăm pentru Prostate Cancer UK – o fundație din Marea Britanie cu care Marc colabora deja în alte proiecte și care are o misiune foarte simplă: salvarea bărbaților de la una din amenințările cele mai mari – cancerul de prostată“, ne povestește Marina.

marina2Câteva luni de antrenament

Antrenamentele pentru maraton le-a început încă de la începutul acestui an. Mergea la sală două zile pe săptămână, în fiecare zi alerga câte 5 km pe bandă. Iar weekendurile erau rezervate pentru „alergarea lungă“, așa cum ne povestește făgărășeanca.

Țin minte perfect prima alergare lungă. Era 9 martie, într-o sâmbătă, am simțit că pot mai mult de 10 km și am alergat 19.5 km. Au fost kilometri „chinuiți, iar la final abia mai puteam merge. Mă dureau șoldurile îngrozitor și, în loc să mă bucur de reușită, m-am stresat și mai tare. După asta am renunțat la mersul la sală în timpul pauzei de masă și am început să fac alergări mai lungi, după serviciu. Am încercat să fac minim 10 km, uneori am reușit, alteori a trebuit să mă opresc mai devreme, pentru că nu mă țineau fie picioarele fie mi se făcea foame. Alimentația este extrem de importantă în antrenament. Nu neg, au fost multe momente în care m-am gândit. “De ce mi-a trebuit mie maraton? Nu îmi ajung 21 de km? 10 km?”. A trebuit să renunț la a mă vedea cu prieteni, a trebuit să fiu atentă la aproape fiecare masă“. Ultimele alergări de pregătire au fost mai intense. „Împreună cu Marc am tras de noi cât de mult am putut și să alergăm cât mai des fără să ne oprim dacă suntem „incomozi“. Acum mă bucur că am fost „disciplinată“ în alegerile mele. Înainte de maraton, am petrecut Paștele Catolic cu mama și fratele meu, în Făgăraș. Ba chiar ne-a scos mama la alergat pe stadion!“.

marina4„Împreună cu Marc am strâns peste 4.000 de lire“

Maratonul din Londra este cunoscut din mai multe motive: atmosfera de pe margine, traseul minunat care punctează marile atracții – Cutty Sark, Tower Bridge, Big Ben, Buckingham Palace, etc, dar mai ales pentru zecile de mii de alergători care strâng bani pentru zecile de fundații. Ce înseamnă să alergi pentru o cauză?Înseamnă să te angajezi să strângi 2000 de lire pentru fundația respectivă. „Am avut noroc cu Marc care are în spate experiența a 20 de maratoane la Londra. Împreună am strâns peste 4.000 de lire! Însă prietenii, familia, cunoștințele, toți au participat la reușita noastră. Toți ne-au încurajat, toți au fost alături de noi cum nu aș fi crezut că este posibil. Făgărășenii mei dragi, din toate colțurile lumii- Cluj, UK, etc, prieteni din alte orașe și alte țări – Sfântu Gheorghe, Slovacia, Elveția, colegi de muncă, familie, cunoștințe din București, prietenii din București, am fost absolut copleșită de susținerea acestor OAMENI! Dintre toți suporterii, însă, mama a fost cea care m-a împins de la spate de câte ori mă văitam că nu sunt în stare de atât efort, m-a întrebat constant cât alerg, cum mă antrenez, ce mănânc și a fost prima și singura persoană pe care am sunat-o imediat cum am trecut de linia de finish“.

Ziua maratonului

Maratonul din Londra a avut loc pe 28 Aprilie. Marina a ajuns în Londra cu trei zile înainte de eveniment. Așa a avut timp să se relaxeze și să se pregătească pentru competiție. Sâmbăta de dinaintea evenimentului a stat doar în casă. „Am avut mare noroc că am avut cazarea la nici 10 minute de mers de linia de start. Am avut cam o oră la dispoziție până am început efectiv să alergăm și, în acest timp, un domn necunoscut a venit la mine și la Marc să ne mulțumească pentru că alergăm pentru Prostate Cancer UK. Ne-a spus, cu lacrimi în ochi, că de mai bine de 3 ani a câștigat lupta cu cancerul și că este recunoscător oricărui om care strânge bani pentru fundație. Nu pot nega că mi s-a pus un nod în gât – nu m-am așteptat nici o secundă la o asemenea reacție de la un necunoscut“, ne spune Marina.

Un alt gest impresionant au fost munții de haine abandonate înainte de linia de start, haine donate către fundații. „Era răcoare afară, așa că eu am păstrat sacul de gunoi pe mine. Da, am folosit saci de gunoi, pentru că nimeni nu vrea să poarte o bluză tehnică cu mâneci lungi 42 de kilometri, nici măcar în jurul taliei! Majoritatea alergătorilor au avut bluze mai serioase pe ei, dar toate au fost abandonate înainte de linia de start. Mentionez asta pentru că este un gest deosebit, peste tot vezi munți de haine aruncate pe jos. De la căciuli, bluzite, geci serioase, mănuși până la tot felul de echipamente. Toate acestea sunt colectate de fundații, după ce a plecat ultimul alergător, sunt curățate și revândute, iar toți banii strânsi se duc la fundații. Nu e frumos? Pe mine m-a impresionat foarte mult“.

marina1De la început, imediat după linia de start, mii și mii de susținători erau pe margine. „Deși am fost printre ultimii alergători care au început cursa, toata lumea de pe margine urla la noi: “You can do it” “Go on, Marina”. A ajutat și numele nostru pus pe tricou. Un domn stătea pe balcon, o boxă gigantică lângă și dansa pentru noi și ne încuraja. Pot spune, fără a exagera, că 42 de km am alergat cu zâmbetul pe buze. Pe traseu, pe lângă susținerea continuă a lui Marc, a miilor de oameni aliniați pe margine, am avut parte de fanfare, raperi care ne cântau melodii personalizate cu numele de pe tricouri, copii care stăteau cu mâna întinsă pentru un hi5, bătrânei cu zâmbete pe buze, familii care stăteau la picnic, familii care lucraseră la pancarte cu mesaje care mai de care mai amuzante, oameni care ne pregătisera mici gustărici: fructe, dulciuri, înghețată, în fața unui KFC o doamnă stătea cu pungulițele cu hamburgeri. Și acum regret că nu m-am întors să iau unul, ba am avut parte și de fructul meu preferat – pepene! Am alergat alături de peste 42.000 de alți maratoniști. Am alergat cu oameni foarte pregătiți, am alergat și cu oameni în vârstă, cu oameni în scaune cu rotile, cu oameni supraponderali, cu oameni fără văz. Toți motivați în a-și depași limitele fizice, de a strânge banii pentru diverse fundații și de a demonstra că și ei pot să facă asta!“. O expriență inediată, pe care nu o va uitaniciodată.

Următorul pas: Crosul de la Recea!

Marina e mândră de participarea la cel mai mare și cel mai popular maraton caritabil din lume, însă participarea ei la astfel de concursuri nu se oprește aici. „Următoarea provocare o vom avea în Țara Făgărașului, unde vrem să participăm la Crosul din Recea, din 9 iunie! Una peste alta întreaga experiență este copleșitoare. Am învățat că pot face lucruri care nu par tangibile, am învățat că oamenii din jurul meu sunt atât de deschiși și atât de dornici să susțină o fundație și o cauză. Și am mai învățat ceva: că nu prea există nu pot!“, ne mai spune făgărășeanca.

(Alina ROMAN)




One thought on “PRINTRE FĂGĂRĂȘENI: Făgărășeanca ce a strâns peste 2.000 de lire pentru bolnavii de cancer la maratonul de la Londra!

  1. constantin ionescu

    Oare sa fie fiica lui LICA TULITU? Nu se mai stie nimic de el (cel putin eu) prin Fagaras. Un gest frumos Bravo!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.