Pentru că avem multe de spus!

.

Cardul de sănătate nu mai e necesar până la 30 septembrie, la medicul de familie și în ambulatoriu


Cardul de sănătate nu mai este necesar la consultații în asistenţa medicală primară şi în cea ambulatorie de specialitate, până la 30 septembrie. Guvernul a prelungit o măsură inițială luată în contextul epidemiei de coronavirus. Asta înseamnă că pacienții care se duc la medicul de familie sau la policlinică nu mai trebuie să prezinte cardul de sănătate pentru a fi validat, a informat Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Pentru celelalte specialităţi, serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul începând cu data de 1 iulie, au completat reprezentanții CNAS, invocând o hotărâre de Guvern care prevede condiţiile de acordare a serviciilor medicale, în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2.

,,Pentru a limita riscul iminent asupra stării de sănătate a populaţiei, în asistenţa medicală primară şi în asistenţa medicală ambulatorie de specialitate nu va fi utilizat cardul naţional de asigurări de sănătate până la data de 30 septembrie 2020, iar pentru celelalte specialităţi serviciile medicale acordate vor fi validate cu cardul naţional de asigurări de sănătate începând cu data de 1 iulie 2020”, a transmis CNAS în comunicatul preluat de Agerpres.

Și medicii care trebuiau să facă raportări sunt scutiți temporar de această îndatorire, a mai arătat CNAS. Astfel, nu este obligatorie transmiterea în platforma informatică a asigurărilor de sănătate (PIAS), în termen de trei zile lucrătoare de la data acordării, respectiv eliberării, a serviciilor medicale şi îngrijirilor la domiciliu, respectiv a dispozitivelor medicale, tehnologiilor şi dispozitivelor asistive, înregistrate/eliberate off-line.

Medicii din spital pot elibera rețete compensate

S-au simplificat procedurile și în cazul rețetelor care sunt eliberate la externare. Dacă până acum medicul curant completa o scrisoare medicală cu medicamentele indicate pentru a fi prescrise apoi de medicul de familie prin rețetă compensată sau gratuită, acum medicul specialist va elibera direct prescripția.

Astfel, medicii din spital pot elibera, la externarea asiguratului, prescripţie medicală pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală în ambulatoriu, pentru o perioadă de până la 90 de zile, cu excepţia medicamentelor care fac obiectul contractelor cost-volum/cost-volum-rezultat, pentru care durata de prescriere este de până la 30 de zile, a mai arătat CNAS.

De asemenea, documentele necesare să fie prezentate de asigurat la casele de asigurări de sănătate pentru obţinerea unor drepturi pot fi transmise prin mijloace electronice de comunicare sau prin depunerea acestora de orice altă persoană, cu excepţia reprezentanţilor legali ai furnizorilor şi a persoanelor care desfăşoară activitate la nivelul acestora.

Drepturi crescute pentru medicii de familie, care pot prescrie medicamente de pe listele speciale

În plus, medicii de familie au dreptul acum să prescrie medicamente care puteau fi acordate numai de medicul specialist.

Acestea se raportează la lista de medicamente aprobată prin Hotărârea Guvernului 720/2008, pentru care există restricţii de prescriere, astfel încât asiguraţii să poată beneficia la timp de medicaţia necesară

Medicii de familie pot iniţia tratamentul specific şi în absenţa unei scrisori medicale emise de medicul din ambulatoriul de specialitate/spital pentru medicamentele notate cu * din Lista de medicamente compensate şi gratuite.

De asemenea, medicul de familie poate emite prescripţie medicală, în continuare, pentru pacienţii cu boli cronice cu schemă terapeutică stabilă, în baza documentelor medicale care au fost emise pacientului (scrisoare medicală şi/sau confirmarea înregistrării formularului specific de prescriere) şi pentru medicamentele care până la data instituirii stării de urgenţă erau prescrise de medicii specialişti. Fac excepţie medicamentele/materialele sanitare utilizate în cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se eliberează exclusiv prin farmaciile cu circuit închis ale unităţilor sanitare cu paturi.

 







Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.