Pentru că avem multe de spus!

.

Castelul care poate acum să își spună povestea de o jumătate de mileniu


A devenit comercial și Racoșul! Turiști foarte mulți, taxă de intrare la obiective, tarabe și un fel de administrator al locurilor vizitabile. Cam asta găsesc turiștii dacă merg acum la Racoș, acolo unde până nu demult întâlneai un turism aproape sălbatic, cam cel pe care îl căutăm cu jind astăzi, în vremea Covidul-ui.

Racoșul este renumit pentru patru puncte de atracție: lacul de smarald, vulcanul stins, coloanele de bazalt și Castelul Sükösd-Bethlen.

Veți avea surpriza să constatați că a apărut o taxă de vizitare acum trei luni (20 lei pentru adulți, 10 lei pentru copii), au apărut două parcări auto (pe dealuri), tarabe cu mici și bere, un centru de închirieri ATV-uri, adică toată forfota de care ai vrea să scapi în perioada aceasta și la care în mod normal nu te aștepți atunci când pui Racoșul pe lista excursiilor.

Asociația ,,Alsorakosert” este responsabilă de încasarea biletelor, asociație despre care aflăm la fața locului că a luat în concesiune terenurile pe care se află atracțiile naturale – vulcan, lac, coloane de bazalt – și care a mai preluat de la composesoratul satului și castelul din comună. Tot a ieșit, însă, și un lucru bun, acela de a exista un ghid în castel și de a organiza circuitele turistice de acolo.

Castelul de la Racoș vizitat de turiști

De acum, castelul își poate spune povestea, o poveste de circa o jumătate de mileniu, care nu se prea cunoștea, dacă lipsea omul care să facă ghidajul vizitatorilor.

Andrei Ferkö, ghidul pe care l-am întâlnit între zidurile fortificației, povestește cu răbdare despre cum a făcut castelul trecerea de la perioada Evului Mediu, când a fost ridicat, până în prezent.

Andrei Ferko, ghid

Castelul Sükösd-Bethlen din mijlocul comunei Racoș își leagă numele de două familii bogate din Evul Mediu care au comandat construcția lui: familia Sükösd, care deținea cam toate proprietățile din vecinătatea acestui loc, și familia contelui Bethlen, care a venit să completeze construcția inițială. Pe vremuri, în jurul anului 1500, pe locul în care a fost ridicat castelul a existat un vechi conac.

În istoria lui mai recentă, în anul 1903, de la contele Samuel Teleki, castelul este cumpărat de composesoratul oamenilor din sat, format din strămoșii actualilor locuitori, cu 420.000 de coroane. Ei se aflau atunci la a doua încercare de a-l cumpăra, după ce în trecut s-au izbit de imposibilitatea de a strânge suma cerută de vânzător. Între timp, situația lor financiară s-a mai îmbunătățit, după ce au realizat activități de carieră, exploatări de varnițe, vânzări de pământuri și păduri.

Composesoratul ține acest castel din 1903 până în 1948, când are loc desființarea sa. Odată cu venirea comunismului și înființarea CAP-urilor, acest castel este administrat de CAP-ul satului.

Prin ’62, între zidurile sale este instalat un selector de grâu, unde erau aduse toate cerealele de la cooperativa agricolă spre a fi selectate și depozitate. Tot în castel au fost depozitate în perioada totalitarismului inclusiv îngrășăminte chimice, ghidul monumentului istoric spunând că și astăzi se mai simt mirosuri înțepătoare ale chimicalelor de atunci.

În ’90, la îndemnul unui preot reformat, s-a format o tabără de adulți ca să curețe, să cosească, să amenajeze curtea și să atragă atenția oficililor de la Monumente istorice despre degradarea obiectivului. O restaurare la partea vestică chiar are loc imediat după acest moment, însă, din păcate, nu este făcută cu bazalt de Racoș, ca restul construcției, ci cu cărămidă roșie. S-a refăcut în totalitate și acoperișul turnului, care a fost clădit jos pe postament, apoi legat în patru colțuri, ridicat și fixat unde trebuia să-i fie locul.

,,Composesoratul care a cumpărat acest castel s-a reînființat după ’90. Abia anul trecut a reușit intabularea castelului și a devenit oficial proprietarul lui. De la composesorat, asociația noastră ,,Alsorakosert”, care înseamnă pe românește ,,Asociația pentru Racoșul de Jos”, a preluat castelul pe fond administrativ și se ocupă de exploatarea sa turistică și de întreținerea lui”, spune Andrei Ferkö, ghidul din curtea castelului, care în fiecare zi își plimbă ascultătorii prin istoria acestui monument istoric.

Un moment consemnat în istorie în legătură cu castelul de la Racoș este acela în care, în anul 1664, domnitorul Țării Românești Grigore Ghica fuge din țară în Polonia, iar soția sa, domna Maria, rămâne în țară, gravidă fiind. Încercând să obțină ajutor de la diferite castele – Bran, Râșnov, Zărnești – primește sprijinul castelului de la Racoș, prin bunăvoința proprietarului său de atunci, Budai Peter. Aici îl naște pe fiul său Matei, rămâne în castel un an de zile, iar apoi se mută la cetatea din Sighișoara.

Turcii și tătarii au încercat în nenumărate rânduri să atace castelul Racoșului, dar n-au reușit niciodată, după cum spune ghidul Andrei Ferkö.

(Cristina Cornilă)

lacul de smarald

coloanele de bazalt

vulcanul stins

turisti la vulcan

una dintre cele două parcări amenajate

castelul de la RacoșLasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.