Cea mai înaltă biserică de sat din județul Brașov este cea din Părău


Biserica ce poartă hramul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe din comuna Părău poate fi văzută de la depărtare, cu mult înainte de a intra din orice direcție în sat. Asta, pentru că are o înălțime impresionantă, ce o plasează pe locul I în județul nostru, în topul bisericilor din mediul rural.

,,La cei 53 de metri înălțime pe care îi are, este cea mai înaltă dintre bisericile de sat din județul Brașov. Dacă luăm în calcul și lăcașurile de cult din mediul urban, este a treia ca înălțime după Biserica Neagră din Brașov și Catedrala de la Făgăraș. Are același constructor ca și biserica din localitatea Vlădeni, fiind ridicate amândouă cam în aceeași perioadă de timp. Biserica din Părău a fost construită la roșu între anii 1876 și 1883”, spune pr. dr. Urian Laurențiu, cel care slujește în acest lăcaș de cult de 18 ani.

Celelalte dimensiuni ale bisericii din Părău sunt 38 de metri lungime și 15 metri lățime. Acestea din urmă apar ca dimensiuni obșnuite pentru o biserică de sat, excepțională pentru cea de la Părău fiind înălțimea.

De asemenea, tot ca raritate este și stilul picturii din interiorul acestui lăcaș de rugăciune.

,,Biserica a fost pictată în tehnica fresco, în perioada 2008 – 2010. Este o tehnică ce se folosește în special la mânăstirile din Moldova, este mult mai rezistentă în timp, dar mai greu de realizat și mai scumpă decât metoda obișnuită. Înainte de anul 2008, biserica era doar zugrăvită. A trebuit să dăm toată tencuiala jos, să retencuim cu var, cu puțin ciment și cu câlți, ca să putem aplica această tehnică fresco. Însă pictura va rezista sute de ani în timp de acum încolo. Cam la o sută de ani necesită o curățare”, explică pr. Urian.

Foarte puține biserici din zona se pot lăuda cu pictură în tehnica fresco. După Revoluție, singura pictată în această tehnică a fost cea de la Părău.

Parohia ortodoxă de la Părău este și prima parohie din Țara Făgărașului cu capelă mortuară. A fost dată în folosință în urmă cu 2 ani. Iar anul acesta, în prima duminică din luna octombrie, a fost inaugurată și sala de muzeu a parohiei.

(Cristina Cornilă)

 

 

 

 



Articole similare

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.