Cetatea rămâne deschisă turiștilor pe toată durata proiectului de restaurare


Vreme de doi ani de acum înainte, Cetatea Făgăraș va fi în șantier. Acest lucru nu trebuie, însă, să descurajeze turiștii, pentru că muzeul rămâne deschis în tot acest timp.

,,Muzeul rămâne deschis pe durata întregului proiect de restaurare. Nu se mai vizitează doar curtea exterioară și cele două bastioane, dar castelul propriu-zis nu face obiectul restaurării. Anul acesta nu va interveni chiar deloc în curtea interioară, ci numai în 2021. Aici va fi refăcută fântâna, se vor reface ancadramentele la ferestre, se va aduce nivelul de călcare la cota de acum aproape patru secole etc., explică managerul Elena Băjenaru.

Potrivit sursei citate, în acest moment se lucrează pe latura de nord a Cetății, la zidul de apărare (unde a fost piața veche). În scurt timp încep lucrările și pe latura de sud, acolo unde zilele acestea a fost montată plasa de protecție. De asemenea, în curtea exterioară, se lucrează la canalizare, la bastioane, la ziduri.

Toate lucrările se execută sub atenta supraveghere a 3 arheologi.

 

Ce mai presupune proiectul de restaurare

Ziduri, şanţul cu apă, poduri şi multe alte lucrări sunt programate să se realizeze în această amplă etapă de restaurare.

În primul rând, va avea loc restaurarea cetăţii bastionare, adică zidurile exterioare de apărare. O altă lucrare este regularizarea şanţului de apărare.

dr. Elena Băjenaru – manager muzeu

Proiectul de restaurare are în vedere şi refacerea a două poduri: unul construit de la zero, altul schimbat. ,,Pe latura de nord va fi făcut un pod din lemn, care va fi pietonal şi va lega Cetatea de parcarea autocarelor, aşa încât turiştii să poată intra în Cetate şi pe acolo. Acest pod de lemn a existat în secolul al XVII-lea şi făcea legătura cu Cetatea Husarilor, care era o construcţie uşor fortificată sub forma literei ,,U” cu deschidere spre Cetate şi cuprindea atelierele de fierărie, grajdurile, căruţele. Ea a fost distrusă de asediile otomanilor la mijlocul secolului al XVII-lea, pentru că inventarul din 1676 nu o mai amintește”, explică dr. Elena Băjenaru pentru ,,Salut Făgăraș”. Așadar, acest pod de lemn va fi amenajat în drept cu fosta piață de haine.

Al doilea pod vizează intrarea actuală, în sensul că asfaltul de acum va fi înlocuit tot cu un pod de epocă din material lemnos. ,,Actuala cale de acces de pe latura de est va fi modificată. O parte din noul pod de lemn va fi mobilă. Această parte mobilă nu va fi modificată zilnic, căci este un lucru greoi, ci numai la anumite ceremonii și festivități”, susține Băjenaru.

În secolul al XVII-lea ambele poduri ale fortificației aveau structură, podea și balustradă de lemn. Podul principal era carosabil și avea trei porți ridicătoare consecutive. Podul secundar era pietonal și ducea spre o mică poartă ridicătoare aflată pe latura nordică.

Tot în acest proiect de restaurare va fi coborât nivelul de călcare în curtea interioară şi în cea exterioară cu 75 de centimetri, ca să ajungă la nivelul de călcare de acum aproape patru secole.

O altă lucrare prevăzută în proiect este refacerea tencuielii zidurilor Cetăţii.

Cetatea Făgăraş este cea mai impunătoare construcţie a zonei noastre. Lucrările la ridicarea acesteia au început la sfârşitul secolului al XIV-lea şi au durat până la mijlocul secolului al XVII-lea. Înaintea Cetăţii, pe exact acelaşi loc, a existat o fortificaţie din lemn înconjurată de un şanţ şi un val de pământ.

Lucrările de restaurare se vor derula pe perioada a doi ani.

 

1.000 de turiști pe weekend, în timpul stării de alertă

Covid-ul nu pare să îi fi speriat prea tare pe iubitorii de cultură. În weekend-ul care a trecut, desi suntem tot sub stare de alertă, peste 1.000 de oameni au trecut pragul muzeului.

,,Turiștii înțeleg foarte bine că trebuie să respecte niște reguli și să știți că le respectă. Nu pot intra mai mult de 4-5 persoane în același timp într-o încăpere, poartă mască de protecție și li se ia temperatura la intrare. Un alt lucru care s-a schimbat este că nu mai facem ghidaj, pentru a se evita contactele mai lungi între personalul muzeului și turiști”, spune managerul instituției de cultură.

 

Între 1 iunie și 1 septembrie, programul de vizitare este următorul:

  • Marți – vineri: 08.00 – 20.00
  • Sâmbătă – duminică: 10.00 – 18.00

Prețuri

  • Adulți – 15 RON
  • Elevi, studenți, pensionari – 7 RON
  • Gratuit – copiii sub 7 ani, persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora

 

(Cristina Cornilă)
 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.