Pentru că avem multe de spus!

.

CINCU: Exercițiu cu 900 de militari NATO


Getica 1Peste 900 de militari români şi străini participă, în perioada 12-23 martie, la exerciţiul multinaţional DACIAN LANCER 18 (DALR18) ce se desfăşoară la Centrul Naţional de Instruire Întrunită „Getica” din  Cincu.

Astăzi a avut loc ceremonia de deschidere a acestui exercițiu.

Este vorba de un exerciţiu de comandament asistat de calculator, ce are ca scop evaluarea Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) din Bucureşti, în vederea realizării Capabilităţii Operaţionale Finale.

Evaluarea, realizată de specialişti ai Comandamentului Forţelor Terestre Aliate (LANDCOM, Izmir, Turcia), este monitorizată de Comandamentul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SHAPE, Mons, Belgia), arată Ministerul Apărării Naţionale (MApN) într-un comunicat.

Armata României participă la exerciţiu cu circa 500 de militari din mai multe brigăzi, regimente și baze din țară, inclusiv din cadrul Centrului Naţional de Instruire Întrunită ,,Getica” din Cincu.

Getica 2Ceilalți 400 de miltari sunt: turci, greci, italieni, canadieni, polonezi, bulgari, belgieni etc.

Ce este Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est

Comandamentul Multinaţional de Divizie Sud-Est este o componentă a Structurii de Forţe NATO și exercită comanda şi controlul unei operaţii NATO de tip Articol 5 – apărare colectivă, pe flancul de sud-est al Alianţei, în vederea asigurării securităţii teritoriului şi a populaţiei statelor membre.

La 1 decembrie 2015, a avut loc ceremonia de activare a comandamentului.

La 1 iulie 2016, la sediul comandamentului s-a desfăşurat ceremonia de declarare a Capacităţii Iniţiale a HQ MND-SE.

În cadrul comandamentului multinaţional îşi desfăşoară activitatea ofiţeri, maiştri militari şi subofiţeri specialişti din 15 ţări contributoare – Albania, Bulgaria, Canada, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ungaria – şi România, care şi-a asumat rolul de naţiune-cadru.

Foto: Centrul Național de Instruire Întrunită ,,Getica” – Cincu
One thought on “CINCU: Exercițiu cu 900 de militari NATO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *