Cine este și ce face Camelia Bertea, cea care candidează la Primăria Victoria


împreună cu soțul

La cei 47 de ani, Camelia Bertea are o viață împlinită. Este căsătorită cu un inginer IT-ist și îl cresc împreună pe Fabian, băiatul lor de 21 de ani, care este student la Facultatea de Matematică-Informatică, în anul III.

Camelia s-a pregătit încă din adolescență pentru o viață cu satisfacții profesionale. Au venit repede, imediat ce a devenit absolventă a Facultății de Geografie a Turismului și mai apoi a disertației în Geografie de la Universitatea București.

S-a angajat în învățământ și astăzi numără 23 de ani de carieră. A ales să-și facă meseria în orașul său natal, la Victoria, la Colegiul Tehnic ,,Dr. Alexandru Bărbat”.  De 12 ani este și director la Clubul Copiilor din oraș, un loc pe care l-a făcut cât de confortabil a putut pentru miile de elevi care și-au petrecut după-amiezile aici, încercând să-și valorifice pasiunile într-un oraș altminteri sărăcăcios în alte activități culturalo-educative.

Dar de departe cea mai mare realizare a Cameliei este familia sa. ,,Eu și soțul meu suntem foarte mândri de Fabian și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru el. A fost șef de promoție când a terminat clasa a XII-a la Liceul Teoretic ,,I.C. Drăgușanu” din Victoria, iar la Facultatea de Matematică-Informatică a intrat primul. Recent a fost plecat în Germania cu o bursă Erasmus de la facultate pentru a studia în domeniul softurilor inginerești”, mărturisește Camelia.

împreună cu Fabian (21 ani)

În timpul liber, profesorul de geografie este voluntar în două asociații: Fundația Comunitară Țara Făgărașului și Asociația ,,Îngrijire Acasă” Brașov. Pe toată perioada pandemiei a activat ca voluntar și a lucrat și la re-editarea ghidului turistic pe care l-a scos, într-o primă variantă, la începutul acestui an.

,,Este un ghid turistic româno-englez, tipărit în luna ianuarie, care avea inițial 70 de pagini. Se referă la oraşul Victoria, împrejurimile sale şi traseele montane cu plecare din Victoria. Am lucrat la el cu salvamontiştii Thomas Bross şi Radu Bunea, precum şi cu copiii înscrişi la Cercul de Ecoturism al Clubului. În ultimele luni acestuia i s-a mai adăugat un autor, Andrieana Ciorinei, inginer de meserie de la noi din oraș, așa că l-am adus la 90 de pagini. În curând va fi lansată și o platfomă on-line, care vine în completarea acestui proiect de promovare turistică a zonei”, explică aceasta.

gradina Cameliei

Omul Camelia Bertea s-a format și a ajuns la starea sa de astăzi cu ajutorul unor mentori. Cu toții avem oameni care ne-au fost modele în viață, iar pentru Camelia aceste modele au fost profesoarele sale, Maria Sucaciu și Marilena Constantin, precum și fostul director al școlii generale, Nicolae Diminescu, care s-a mutat între timp la Timișoara, dar mai vine destul de des pe acasă. ,,Îmi aduc aminte că, pe când era director, domnul Diminescu a construit împreună cu profesorii și elevii școlii, voluntari cu toții, o frumoasă cabană la munte, ca să fie folosită de școală. Ea nu mai există acum, dar acel moment mi-a rămas mie în minte și de aceea am căutat să fac și eu, ani mai târziu, cu elevii de la Clubul Copiilor activități asemănătoare”, își amintește Camelia.

Când reușește să mai aibă timp și pentru ea, Camelia Bertea face ce îi place, adică drumeții montane sau aranjarea propriei grădini. Spune că pentru ea grădinăritul este un mod de a se odihni și este tare mândră de estetica propriei grădini.

Pe lângă toate acestea și cu o energie neștiută, Camelia Bertea a decis să se mai implice într-un domeniu: cel politico-adminstrativ. S-a înscris în USR – partid despre care spune că l-a ales în cunoștință de cauză și nu a fost o întâmplare – și a fost nominalizată să candideze la Primărie. Așa că anul 2020 este unul crucial pentru profesorul de 47 de ani, este examenul vieții sale politice.

 

(Cristina Cornilă)

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.