Pentru că avem multe de spus!

.

some text

Comuna care se va alimenta concomitent din două surse de apă


O a doua lucrare de captare a apei va fi posibilă în curând în comuna Comăna. Aceasta se va face dintr-o nouă sursă, iar cetăţenii celor patru sate ale comunei vor fi alimentaţi pe viitor din sursa Crăiasa – ca sursă principală, şi din Valea Comănii – ca sursă secundară. În felul acesta, problema apei curente, atunci când e secetă, va fi rezolvată.

Comăna de Jos

La ora actuală comuna este alimentată cu apă curentă din sursa Crăiasa situată la Comăna de Sus. De aici se extrag cam 6-7 litri/secundă şi, dacă n-ar fi secetă peste an, apa ar ajunge pentru toate satele.

,,Din păcate, în ultimii ani ne-am confruntat cu secetă. De exemplu anul trecut n-a mai plouat deloc de pe la începutul verii. Debitul din această sursă scade foarte mult, iar situaţia cea mai dificilă survine la Comăna de Jos, acolo unde nu mai putem alimenta non-stop şi dăm apa la program. Am încercat să căutăm sursă distinctă de apă numai pentru acest sat şi am făcut două foraje la Comăna de Jos. Am forat până la 150 de metri adâncime şi am dat de apă sărată. Costul desalinizării este foarte mare, aşa că a trebuit să găsim altă soluţie”, a declarat primarul Viorel Grusea, pentru ziarul ,,Salut Făgăraş”.

Viorel Grusea – primar Comăna

Soluţia salvatoare este Valea Comănii, dar până să se ajungă în punctul de a capta efectiv apă din această vale a fost cale lungă şi încă mai este de parcurs din ea.

Valea Comănii are un debit foarte bun de apă şi de aici s-ar capta apa numai când sursa de la Crăiasa nu poate satisface necesarul întregii comune (mai ales vara). De aici, în această situaţie, s-ar mai extrage încă 5 litri/secundă.

,,I-am rugat pe cei de la DSP Braşov să vină să recolteze un buletin de analiză şi să ne spună dacă, după un proces de filtrare, apa ar fi bună pentru populaţie. Din fericire, rezultatele au arătat că este foarte bună. Tot DSP ne-a recomandat şi ce tip de staţie de filtrare să montăm pentru apa aceasta. Apoi am obţinut de la Institutul Naţional de Hidrologie din Bucureşti acceptul de a capta apă din această vale. Astăzi (n.r. 16 ianurie 2020) am depus la Agenția Pentru Protecția Mediului Brasov documentația întocmită de Primăria Comăna în vederea obținerii ultimelor aprobări care ne vor permite sa executăm lucrarea de captare şi să montăm staţia de potabilizare. Mai rămâne să obţinem un aviz şi de la SGA Braşov, după care vom trece la executarea efectivă a lucrărilor”, a explicat edilul.

Staţia de filtare a apei va fi montată în localitatea Comăna de Sus, la o distanţă de 1,9 km faţă de punctul în care se va face captarea apei, situat la altitudine, în pădure. Această staţie va fi astfel calibrată, încât să filtreze şi apa din sursa de la Crăiasa.

Captarea apei din Valea Comănii, montarea staţiei de filtrare şi introducerea conductei de la captare şi până la filtrare vor costa cu totul bugetul comunei în jur de 650.000 de lei. Aceşti bani există în momentul de faţă în contul comunei, în urma economiilor făcute în anii anteriori.

 

Foto deschidere: Cosmin Suciu

 

(Cristina Cornilă)2 thoughts on “Comuna care se va alimenta concomitent din două surse de apă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.