Comuna Jibert. Trecut, prezent și viitor – din punct de vedere administrativ


  • Proiecte de milioane de euro, demarate de comuna Jibert doar în ultimii ani. Sistem de canalizare și sistem de alimentare cu apă, introducerea gazului metan, modernizarea tuturor drumurilor din comună, construirea unei noi școli sunt doar câteva dintre inițiativele Primăriei din Jibert, unele dintre acestea fiind aproape finalizate.

În satele Lovnic, Dacia și Jibert se lucrează la alimentarea cu apă. Proiectul are o valoare de 1,8 milioane de euro prin PNDL1, iar lucrările sunt executate parțial.

primar Iancu Boeriu

,,Realizarea proiectelor mari presupun etape, din păcate, destul de îndelungate, pentru pregătirea documentațiilor tehnice, depunerea spre finanţare, evaluarea proiectelor, semnarea contractelor de finanţare, obţinerea avizelor, pregătirea licitaţiilor. Toate acestea le-am făcut pentru proiectele finanţate şi unele şi realizate, şi aceleaşi etape trebuie să le parcurgem pentru proiectele viitoare. În satele Lovnic, Dacia și Jibert alimentarea cu apă este executată parțial. Aici s-a reluat procedura de licitație, din păcate. Urmează ca până în 15 martie să semnăm contractul pentru execuție. Alte proiecte, însă, sunt aproape de finalizare. Vorbim aici de proiectele ,,Sistem de canalizare menajeră și sistem de alimentare cu apă”, atât în Grânari, cât și în Văleni. Cu aceste două proiecte suntem la stadiul de peste 80%, mai trebuie de realizat doar stațiile de epurare. Cele două proiecte însumează 3,5 milioane de euro și sunt finanțate prin Ministerul Dezvoltării, PNDL II”, amintește primarul comunei Jibert, Iancu Boeriu.

stație pompare, Grânari

canalizare, Grânari

Un alt proiect la care se lucrează și care ar putea fi finalizat chiar în primăvara acestui an este “Construire platformă pentru colectarea gunoiului de grajd”, în valoare de 300.000 euro, finanțare nerambursabilă de la Ministerul Mediului, prin care se construiește un depozit de gunoi de grajd, iar primăria beneficiază de achiziția mai multor utilaje: tractor cu două remorci, cisternă vidanja, încărcător frontal și un utilaj pentru împrăștierea gunoiului pe câmp. ,,Lucrarea este deja în execuție. A fost predat amplasamentul, este finalizată și licitația. Sperăm ca firma care a câștigat licitația să finalizeze această lucrare până în luna aprilie întrucât între lunile aprilie și iulie nu va mai putea lucra din cauza unor specii de păsări protejate ce își fac, în acea perioadă a anului, cuiburi”, a mai adăugat edilul comunei Jibert.

Școală nouă la Jibert

În ultimii ani au fost modernizate şi reabilitate şcolile şi grădiniţele în toate satele (acoperiş, termopane, zugrăveli interioare, centrale termice pentru încălzire, grupuri sanitare, dotări…). Însă, în câteva săptămâni, elevii care învață la școala din Jibert vor avea parte și de o clădire nouă. Aici vorbim de extindere un corp de şcoală nou la Jibert. Lucrările la exteriorul clădirii sunt finalizate, iar acum se lucrează doar la finisările interioare. Noua clădire va avea 4 săli de clasă, 2 grupuri sanitare, laborator şi va fi dotată cu mobilier nou. De asemenea, tot în Jibert, căminul cultural va funcționa într-o clădire nouă. Și asta întrucât vechea clădire în care funcționa și care era lipită de școală, va fi transformată în sală de sport.

Școala din Jibert

Școala din Jibert

,,Lucrăm acum și la Căminul cultural din Jibert, este construcție nouă. Vechea clădire este lipită de școală, așa că o vom transforma în sală de sport. Proiectul de construire a noii clădiri îl vom depune la Compania Națională de Investiții, estimăm o valoare de 2,5 milioane de lei. Acum cu acest proiect suntem în stadiul studiului de fezabilitate”.

Gaz în toate satele comunei

Tot în această perioadă în comună se lucrează pentru introducerea gazului metan în toate cele cinci localități, Jibert, Dacia, Lovnic, Văleni și Grânari. Întrucât și aici vorbim de un proiect extrem de mare și toate etapele trebuie parcurse pentru obținerea finanțării, acum se lucrează la obținerea avizelor. Proiectul se numește ,,Înființare rețea inteligentă de distribuție a gazelor naturale, în vederea creșterii nivelului de flexibilitate, siguranță, eficiență în operare, precum și de integrare a activităților de transport, distribuție și consum final în comuna Jibert și satele aparținătoare”. ,,Aici avem studiul de fezabilitate, am obținut certificatul de urbanism, după obținerea tuturor avizelor legale, vom depune proiectul la Ministerul fondurilor Europene. Pentru ca șansele noastre de reușită să crească exponențial, ne-am aliat și cu alte comune din împrejurimi pentru depunerea acestui proiect, este vorba despre comunele Ungra, Șoarș, Cața și Homorod”, mai spune primarul Boeriu.

Utilaje noi pentru comună

Parcul de utilaje al comunei Jibert numără utilaje achiziționate atât cu fonduri europene, cât și cu fonduri de la bugetul local. Cu fonduri europene au fost achiziționate un autocamion basculabil cu macara –  130.000 euro, buldoexcavator, achiziționat cu 100.000 euro, două microbuze Mercedes de 20 de locuri fiecare cumpărate cu 100.000 de euro, autocamion basculabil cu macara – 130.000 de euro, buldoexcavator – 100.000 de euro. De asemenea, cu fonduri de la bugetul local au fost achiziționate autogreder, miniexcavator, cilindru pentru compactare, tractor cu remorcă, vidanjă, cisternă de apă. ,,În această perioadă trebuie să primim și un autocamion, achiziționat prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, termenul de livrare este februarie 2021. Ne vom folosi și de acest utilaj la reparații drumuri comunale”. Primăria comunei Jibert lucrează și la Studiul de Fezabilitate pentru modernizarea tuturor străzilor din comună. Vorbim aici de aproape 28 de km, o investiție pe care primarul Iancu Boeriu dorește să o înceapă în acest an printr-un proiect ce va fi depus la Compania Națională de Investiții.

(Alina ROMAN)
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.