Pentru că avem multe de spus!

.

Comuna Voila. După 27 de ani, localnicii vor avea gaz în gospodării


Pentru locuitorii din 3 sate ale comunei Voila momentul cel mult așteptat în care vor avea gaz în gospodării se aproprie. Este vorba de localitățile Sâmbăta de Jos, Dridif și Ludișor. Instalațiile de gaz au fost realizate acum 27 de ani, dar până astăzi nu au fost concesionate unui furnizoar de gaz metan. Mai este foarte puțin timp până când contractul de concesiune se va semna efectiv.

,,Conductele vor fi preluate de cei de la Distrugaz. Le dăm lor în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani. Au venit să le vadă în teren, iar zilele acestea ne-au comunicat că mai trebuie să facem mici lucrări înainte de preluare, cum ar fi vopsirea unei conducte în galben, montarea a 3 vane și montarea a 10 aerisitoare. Sunt lucrări mici, le-am putea face chiar și într-o săptămână, dar mai înainte trebuie să așteptăm o adresă scrisă de la ei. Apoi, urmează să facem o probă generală de presiune. Iar, după ce semnăm contractul de concesiune cu Distrigaz, Primăria Voila și Distrigaz-ul vor face o adresă comună către Transgaz Mediaș, care trebuie să preia conducta din magistrală și până la ieșirea din stația de reglare”, a declarat edilul de la Voila, Gheorghe Osalciuc.

Gheorghe Osalciuc, primarul comunei Voila

Instalațiile de gaz sunt realizate de mult timp de autoritățile de la Voila. Pentru acestea, la vremea respectivă, s-au cheltuit atât bani din bulgetul comunei, cât și de la oameni. Însă lucrurile s-au împotmolit la semnarea contractelor de concesiune. UAT-ul nu poate să distribuie sau să furnizeze gaze naturale, așa că este obligat să concesioneze infrastructura de gaz.

,,După 4 ani de chin, iată că am ajuns și aici. Deși conductele erau introduse, până la concesionarea efectivă au mai fost necesare multe: am tras curentul, am intabulat terenurile de sub stațiile de reglare, am făcut reparații, revizii la branșamente etc. Practic, Distrigaz-ul preia totul făcut gata”, explică primarul.

Potrivit sursei citate, după semnarea contractului de concesiune pentru satele Sâmbăta de Jos, Dridif și Ludișor, Primăria comunei va face același demers și cu instalația de gaz din localitatea Voila. Se vor face reparații și probe de presiune cu bani de la bugetul local, apoi se va concesiona și instalația acestui sat.

În ce privește satul Cincșor, aici nu există deloc instalație de gaze naturale. ,,Am depus un proiect să facem instalație de la zero la Cincșor cu bani de la Bruxelles. Chiar zilele acestea președintele Iohannis a semnat ghidul pentru introducerea gazelor naturale pe teritoriul României. Am parcurs condițiile și eu zic că ne încadrăm să obținem finanțare. Suntem o comună cu peste 1.000 de locuitori, aceasta fiind una dintre condițiile importante pentru obținerea finanțării”, spune primarul Osalciuc.

 

(Cristina Cornilă)
 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.