Controale și în acest sfârșit de săptămână în locurile aglomerate din județ, pentru a urmări dacă sunt respectate măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus


  • Prefectul județului Brașov, Mihai-Cătălin Văsii, a convocat astăzi o ședință de evaluare a activităților de control și informare a populației și agenților economici efectuate în ultima săptămână, în contextul epidemiei de Covid-19. De asemenea, s-au discutat aspecte organizatorice pentru pregătirea acțiunilor care vor avea loc în week-end-ul ce urmează.

întâlnire Prefectură

Au participat reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului de Jandarmi Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență, Grupării de Jandarmi Mobile, Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Poliției Locale, Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului.
Zonele „fierbinți” unde se va concentra activitatea echipelor de control vor fi cele în care se vor desfășura manifestări cultural-artistice, evenimente HoReCa și alte întruniri; de asemenea, sunt vizate centrele comerciale, piețele, târgurile, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă și, nu în ultumul rând, destinațiile turistice din județ, unde se așteaptă din nou o afluență mare de persoane.
Așa cum am mai spus, scopul principal al acestor acțiuni nu este sancționarea, ci conștientizarea și responsabilizarea cetățenilor cu privire la pericolul la care se expun și îi expun și pe cei dragi dacă încalcă regulile de igienă și distanțare fizică. Măsurile de prevenire și limitare a răspândirii Covid-19 nu sunt împotriva oamenilor, ci pentru protejarea sănătății tuturor, iar respectarea lor este esențială în lupta cu noul coronavirus”, a transmis prefectul Mihai-Cătălin Văsii.

Se organizează zilnic astfel de controale

În vederea asigurării respectării măsurilor dispuse pe timpul stării de alertă pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de Covid-19, precum și pentru menținerea unui climat de ordine și siguranță publică, sub autoritatea Instituției Prefectului Brașov, Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, organizează și desfășoară, zilnic, acțiuni preventiv-reactive, în sistem integrat, pentru verificarea respectării normelor legale impuse pe perioada stării de alertă atât de către agenții economici care desfășoară activități în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, în zone de agrement sau în spații unde  este semnalată prezența unui public numeros, cât și în mijloacele de transport în comun. În acțiuni sunt angrenate efective din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, investigarea criminalității economice din cadrul Inspectoratul de Poliție Județean Brașov, alături de reprezentanți ai Inspectoratului de Jandarmi,  Inspectoratului Teritorial de Muncă, Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Direcției de Sănătate Publică și Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor din județul Brașov.

Scopul acțiunilor derulate în această perioadă este ca cetățenii să înțeleagă importanța respectării, în continuare, a recomandărilor privind limitarea expunerii în spații agglomerate și purtarea mijloacelor de protecție individual, alături de respectarea celorlalte recomandări privind igiena personală. În cadrul acțiunilor au loc atât activități preventive de informare, dar și de verificare a modului de respectare a normelor legale în vigoare pe timpul stării de alertă.

Printre obiectivele acțiunilor se numără:

  • verificarea respectării măsurilor dispuse prin H.G. nr. 476/2020, pentru prelungirea stării de alertă, cu privire la:
  • portul măștilor sanitare de protecție în locațiile agenților economici care prestează activități comerciale de servire;
  • asigurarea, în cazul preparării, comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, a  unei distanțe de minimum 2 m între mese și participarea a maximum 4 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecție sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, energiei și mediului de afaceri și al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, emis în temeiul art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020;
  •  măsurile de protecție sanitară;
  • informarea cetățenilor cu privire la normele legale dispuse în contextul stării de alertă și necesitatea respectării acestora;
  • depistarea persoanelor care încalcă normele de protecție sanitară și de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice;
  • pe linie de investigare a criminalității economice, cu ocazia verificărilor vor fi avute în vedere, cu precădere, următoarele obiective:
  • legalitatea desfășurării activității comerciale și respectarea normelor generale de comerț;
  • respectarea obligațiilor de utilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale, în special în ceea ce privește dotarea cu aparate de marcat electronice fiscale și emiterea bonurilor fiscale pentru produsele și serviciile comercializare.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.