Cum ne poate afecta pielea activitatea de zi cu zi


DSC02099

Pielea este organul cu suprafața cea mai extinsă a organismului uman și, ca urmare, cu riscul cel mai mare de a suferi leziuni, în urma activitățlor pe care oamenii le desfășoară zi de zi.

Dermatita de contact este una dintre cele mai frecvente boli de piele și poate fi produsă fie printr-o injurie fizico-chimică directă, ce determină dermatita iritativă, fie are la bază o reacție imunologică celulară specifică, reprezentând dermatita alergică de contact.

Dermatita de contact iritativă este o reacție nonalergică a pielii la diferite substanțe iritative cum ar fi: săpunuri, detergenți, solvenți, acizi, baze, ciment, var, fosfor, fenoli, bicromatul de potasiu și poate apărea la orice persoană ce vine în contact cu aceste substanțe iritante, dacă timpul de contact și concentrația au fost suficiente.

Dermatita alergică de contact are la bază o reacție imunologică celulară specifică și nu apare la toate persoanele care vin în contact cu diferite substanțe chimice. Factorii care contribuie la apariția acesteia sunt: predispoziția genetică, concentrația substanței, durata de expunere, traumatismele externe (frecături, presiuni), căldura, macerația, frigul, sau alte afecțiuni ale pielii.

Dermatita de contact se manifestă prin eritem, edem, veziculație, prurit la locul de contact cu alergenul (cel mai frecvent la nivelul mâinilor și feței).

Există categorii profesionale cu risc crescut de a dezvolta dermatite de contact – constructori, agricultori, coafeze, manichiuriste, stomatologi, florărese.

Diagnosticul corect al acestei afecțiuni este foarte important, deoarece succesul terapeutic depinde de evitarea contactului cu substanțe iritante și eliminarea alergenilor de contact. Discuțiile cu pacientul în ceea ce privește condițiile de mediu de acasă, de la serviciu, hobbiuri, medicație, haine, cosmetice, trebuie să fie detaliate și adesea repetitive, apoi se realizează testarea epicutană, care este esențială pentru specificarea substanței în cauză.

Când alergenul nu poate fi îndepărtat, problema care se pune îndeosebi în mediul profesional, se reculege la măsuri de protecție individuală și colectivă. Mănușile de cauciuc sau plastic purtate peste mănuși de bumbac, evitarea săpunurilor abrazive și solvenților, aplicarea de creme barieră cu silicon și lubrifierea tegumentului constituie o protecție față de unele alergene de contact.

 

 

Pentru programări, cabinet dermatologie estetică S.C. Derma Clinic S.R.L.

Adresa: strada Câmpului, bl. 3, sc. B

Program: Luni, Miercuri, Vineri – 15.00 – 18.00

Telefon: 0735/874871

 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.