Pentru că avem multe de spus!

.

Darius Cupu va ajunge pentru a doua oară la etapa naţională a Olimpiadei de Limba franceză


Darius Cupu 1Făgăraşul are copii eminenţi. Un elev de clasa a XI-a de la Colegiul Naţional ,,Radu Negru” este la un pas să fie selectat pentru echipa judeţului Braşov pentru faza naţională a olimpiadei de limba franceză. Va afla asta cu certitudine abia sâmbătă, 10 martie 2018, însă există premise ce conduc de pe acum la acest rezultat.

Darius Sebastian Cupu este pasionat de limba franceză. El este elev al Colegiului Naţional ,,Radu Negru” şi studiază limba lui Balzac la clasă cu prof. Grecu Lidia. După ce a trecut de etapa locală a olimpiadei, acesta a susţinut sâmbătă, 3 martie 2018, proba scrisă a etapei judeţene a olimpiadei de limba franceză, la Braşov, la Colegiul Naţional ,,Unirea”.

Dintre toţi elevii participanţi, după proba scrisă, Darius a obţinut cel mai mare punctaj – 93 de puncte, fiind urmat la distanţă destul de mare de doi elevi de la Colegiul ,,Andrei Şaguna” din Braşov, cu 86, respectiv 83,50 de puncte.

Porba scrisă va fi urmată, la interval de o săptămână, de proba orală, care se va disputa sâmbătă, 10 martie 2018, tot la Colegiul braşovean ,,Unirea”, unde s-a ţinut şi cea scrisă.

,,La examenul oral voi avea o probă de înţelegere a unui material audio-video, o alta de purtare a unei convorbiri în limba franceză pe un subiect dat şi nişte întrebări suplimentare. De regulă, acest lucru se face de către o comisie formată din doi profesori de limba franceză. În ce priveşte proba scrisă a olimpiadei, pot să spun că subiectele nu au fost foarte grele, dar au fost nişte exerciţii speciale la care eu m-am descurcat foarte bine şi care cred că au făcut diferenţa între punctajul meu şi cel al următorilor clasaţi”, spune Darius.

Darius are 17 ani. Prima limbă străină cu care a luat contact la şcoală nu a fost franceza, ci limba engleză. Mai mult decât atât, profilul său este engleză-intensiv. Cu toate acestea, a prins drag de cea mai romantică şi literară limbă europeană.

,,Am început cu limba frnaceză abia în clasa a V-a, fiind atunci elev al Şcolii Gimnaziale ,,Ovid Densuşianu”. Îmi îmbunătăţesc limba urmărind televiziunile franceze sau citind articole. Uneori mai citesc şi câte o carte, dar cărţile sunt destul de complexe. Nu fac meditaţii la limba franceză, învăţ doar la clasă cu d-na profesoară Grecu Lidia, iar uneori mai rămân peste program la şcoală cu d-na profesoară”, spune Darius.Darius Cupu 2

Darius Cupu n-a fost niciodată plecat în Franţa, dar asta este una dintre cele mai mari dorinţe ale sale. Speră să şi-o împlinească anul viitor, când are în plan să viziteze ţara a cărei limbă şi-o însuşeşte astăzi ca şcolar.

Anul trecut, pe când era în clasa a X-a, a ajuns pentru prima oară la faza naţională a olimpiadei de limba franceză. Atunci s-a ţinut la Gura Humorului. Anul acesta va repeta figura. Deocamdată nu se ştie unde va avea loc olimiada celor mai buni elevi de limba franceză.

Pe lângă franceză, Darius mai are şi alte pasiuni: citeşte foarte mult şi iubeşte la nebunie handbalul. Are 3 meciuri pe săptămână şi participă aproape zilnic la antrenamentele de handbal; cu toate acestea are timp şi pentru cea de-a treia pasiune! Sau cea dintâi?!
One thought on “Darius Cupu va ajunge pentru a doua oară la etapa naţională a Olimpiadei de Limba franceză

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *