De la 1 ianuarie, mai mulți făgărășeni pot beneficia de ajutor pentru încălzire


Guvernul a decis să majoreze, începând cu 1 ianuarie 2019, plafonul maxim de venituri până la care se acordă ajutorul de încălzire, ceea ce duce la majorarea numărului persoanelor care beneficiază de acest tip de ajutor din partea statului.

Totodată, pentru anumite sisteme de încălzire a locuinței, cuantumul ajutorului de încălzire a fost modificat.

Măsura majorării nivelului de venituri până la care se acordă ajutor de încălzire se regăsește în Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene, document ce a fost oficializat aproape de finele anului trecut.

asistenta-socialaAstfel, începând cu 1 ianuarie 2019, nivelul veniturilor până la care românii pot solicita autorităților statului un ajutor bănesc pentru acoperirea unei părți a cheltuielilor legate de încălzirea locuinței s-a majorat. Mai exact, potrivit OUG nr. 114/2018, în momentul de față, pot solicita ajutor de încălzire persoanele care au venituri de până la 1,5 ISR (750 de lei).

Ajutorul poate fi solicitat de către persoanele care utilizează pentru încălzirea locuinței gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi sau petrolieri (lemne, cărbuni și combustibili petrolieri). Anterior, pragul de venituri până la care românii putea cere statului ajutor financiar pentru acoperirea facturilor de încălzire a locuinței era de 1,23 ISR (615 lei).

În același timp, în funcție de combustibilul folosit pentru încălzirea casei, suma pe care o primesc cei care, mai nou, pot solicita ajutorul pentru încălzirea locuinței a suferit modificări. Concret, pentru cheltuielile legate de încălzirea cu gaze naturale, energie electrică sau combustibili solizi sau petrolieri, cuantumul ajutorului care se acordă familiilor şi persoanelor singure al căror venit net mediu lunar pe membru de familie este cuprins între 540,1 și 750 de lei este de 0,040 ISR (20 de lei).

,,De la 1 ianuarie s-a modificat cuantumul venitului minim pe membru de familie, în sezonul 2018-2019. Limita de venit crește de la 615 lei la 750 lei pentru fiecare membru al familiei. S-a modificat la gaze naturale, energie electrică și lemne. Cei racordați la Ecoterm au aceleași cuantumuri până la 786 pe membru de familie, în cazul familiilor și 1082 lei dacă locatarul este singur,, ne-a declarat Mihai Ionescu, consilier, Direcția de Asistență Socială Făgăraș.

Până în acest moment 65 de făgărășeni beneficiază de ajutor la energia termică, 250 de făgărășeni de ajutorul la gaze naturale, 36 de făgărășeni de ajutor la energia electrică și 21 făgărășeni de ajutorul de lemne.

 

Mai multe informații puteți obține la sediul Direcției de Asistență Socială Făgăraș, cartierul Tudor Vladimirescu, nr. 8.

 

 
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.